Centar Terra u Kikindi dobitnik Kulturnog obrasca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar ''Terra'' u Kikindi dobitnik ''Kulturnog obrasca''

Centar za likovnu i primenjenu umetnost ''Terra'' u Kikindi dobitnik je priznanja ''Kulturni obrazac'' novoustanovljene nagrade Ministarstva kulture i informisanja. Pored kikindske ''Terre'', ''Kulturni obrazac'' pripao je, između ostalog, Narodnom muzeju u Beogradu, ''Filmskim novostima'', kao i Centru za nematerijalno kulturno nasleđe.

Novoustanovljena nagrada Ministarstva kulture i informisanja ''Kulturni obrazac'' dodeljena je ustanovama u Srbiji za posvećen rad iz oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulture. Pored prestoničkih poput Narodnog muzeja u Beogradu, ''Filmskih novosti'' ili Prirodnjačkog centra u Svilajncu, prepoznat je i rad kikindske ''Terre'', centra za likovnu i primenjenu umetnost.

Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost ''Terra'' kaže:

''Zaista sam uveren da će ovom nagradom, ljudima koji dodeljuju materijalna sredstva, biti olakšano da shvate da se i u provinciji dešava nešto izuzetno važno na polju kulture, a kikindska ''Terra'' svakako je to''.

Uskoro se bliži obeležavanje 40. Simpozijuma, saziva akademskih vajara iz celog sveta, a nedavno je otvoren Muzej ''Terra'', sa najvećom zbirkom terakote velikog formata iz domena savremene umetnosti na svetu.

''Radi se o višedecenijskom prikupljanju jedinstvenog materijala. Simpozijum je jedinstveni saziv na svetu, a fundus koji imamo je samim tim takođe jedinstven na svetu. Mislim da prepoznavanje činjenice koliko je ''Terra'' značajna u svetu tek dolazi'', ističe Kojić.

Završavajući Muzej ''Terra'', uporedo se privode kraju radovi i na dokumentacionom centru i suvenirnice, objektima kakve ozbiljni svetski muzeji moraju da poseduju, a u čijem rangu je svakako i kikindska ''Terra''.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.