Čanak: Mađari pokazali da se vlast ne osvaja bojkotom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Mađari pokazali da se vlast ne osvaja bojkotom

Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da je pobeda opozicionih stranaka u nekoliko gradova u Mađarskoj, uključujući i Budimpešti, dokaz da su građani te zemlje glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima, a ne bojkotom.

Kako kaže, izbori u Mađarskog ga podsećaju na pobedu demokratske opozicije nad Miloševićem, u zimu 1996/97. godine, kada je opozicija pobedila u nekoliko desetina gradova i opština, čime je dotadašnja vlast, kaže, "nepovratno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okrnjena", a opozicija na lokalu dobila resurse za presudnu bitku koja će se okončati 5. oktobra 2000.

Čanak je dodao da je tu pobedu na lokalnim izborima 1996/97. godine izvojevala i LSV, kao deo Koalicije Vojvodina.

"Veliku pobedu izvojevaćemo i na izborima na proleće sledeće godine u Srbiji, kao Vojvođanski front. A da bi se pobedilo - na izborima se mora učestvovati“, poručio je Čanak.

Utoliko pre, navodi, nisu mu jasni motivi pojedinih koalicija, pokreta i stranaka da bojkotuju naredne izbore.

Ocenjuje da je opoziciji u Mađarskoj teže nego opoziciji u Srbiji, ali da su u Mađarskoj imali svest da se na izbore mora izaći, jer je to jedini način da se na miran način smeni vlast.

To je, kaže, jedini način da se pokaže snaga, da stranke imaju infrastrukturu, da putuju po celoj zemlji i razgovaraju sa građanima i da su sposobne da obezbede kontrolu izbornog procesa.

"Ovi izbori su važna pouka kako se demokratski menja svaka vlast pa i u Srbiji, a ne bojkotašenjem uz čekanje ruskih tenkova", ocenio je Čanak.

LSV je, u saopštenju, čestitala građanima Mađarske na „pobedi demokratije nad autokratijom i stabilokratijom Viktora Orbana, za kojeg navode da je jedan od najdestruktivnijih evropskih populista.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.