Bugarska: Skupština odbacila veto na kupovinu aviona F-16

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2019, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Skupština odbacila veto na kupovinu aviona F-16

Narodna skupština Bugarske odbacila je juče veto predsednika Rumena Radeva na nabavku američkih borbenih aviona F-16 za Ratno vazduhoplovstvo.

Za odbacivanje veta glasalo je 128 poslanika, dok je 73 bilo protiv a za potvrdu kupovine aviona bio je dovoljan 121 glas.

Bugarski vazduhoplovni portal Aeropres navodi da je rasprava trajala oko dva sata i da je bila oštrija nego nedelju dana ranije kada je prvobitno izglasana kupovina F-16 na koju je predsednik Radev uložio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veto.

Međutim, skupština se ipak nije bavila razlozima zbog kojeg je predsednik uložio veto niti je raspravljano o pitanjima kojima je Radev obrazložio svoje neslaganje sa nabavkom, prenosi B92.net pisanje Tango.six.

Opozicija je uglavnom napadala uslove kupoprodajnog ugovora smatrajući ih neprofitabilnim za Bugarsku. Naglašeno je da ne postoji garancija da će ugovori biti ispoštovani na vreme i u projektovanom budžetu, kao i da ne postoje mehanizmi za međunarodnu arbitražu već samo mogućnost tužbe u SAD.

Deo opozicije je naveo da Radev ipak nije učinio dovoljno, a način na koji je uložio veto je smatran političkim pozorištem i licemerjem. Ipak, ugovor za F-16 nazvali su ponižavajućim i istovremeno podržali veto.

Iz vladajućih stranaka su ugovore sa SAD o nabavci F-16 branili time da su oni standardni i da su po njima avione kupovale i sve druge države, da je F-16 pravi avion za Bugarsku, da će njima biti zaštićeni strateški interesi kao i da će ovom nabavkom autoritet države biti povećan.

Takođe, Radev je optužen da je imao finansijske motive pri ulaganju veta, rečeno je da opozicija nije nudila pravu alternativu nabavci F-16 kao i da bi kupovina Gripena bila mnogo skuplja.

Predsednik Bugarske ima pravo i na veto na izmene državnog budžeta, a ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da vlada planira da, ako ne bude predsednikovog veta, u narednih pet dana prenese 2,2 milijarde leva (1,254 milijarde dolara) za ovu nabavku što, kako se navodi, neće uticati na druge vojne programe niti na plate vojnika.

Rok u kojem je moguće uložiti veto na izmene državnog budžeta je 2. avgust, a nakon odbijanja veta za nabavku aviona predsednik je dužan da potpiše ratifikaciju ugovora koji će stupiti na snagu objavljivanjem u državnom glasniku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.