Broj putnika preko Graničnog prelaza Horgoš tokom ovog leta gotovo četiri puta manji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2020, 10:53

Broj putnika preko Graničnog prelaza Horgoš tokom ovog leta gotovo četiri puta manji

Broj putnika koji prelaze preko Graničnog prelaza Horgoš tokom ovog leta gotovo je četiri puta manji u poređenju sa prošlom i ranijim godinama. Kako se pritisak na granicu smanjuje tako su i carinske kontrole mnogo temeljnije, pa je i broj registrovanih prekršaja veći.

Ovakve slike sa Horgoša prethodnih godina nikako nisu mogle nastati tokom jula ili avgusta. Međutim, pandemija je ograničila putovanja i više nego prepolovila broj putnika, ali i vozila na granicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

“Recimo prošle godine je bilo za ovaj period do prvog avgusta četiri miliona putnika, a ove godine imamo milion i sto pedeset hiljada putnika. Kada su vozila u pitanju prošle godine je bilo osamsto šesdeset i pet hiljada vozila, a ove godina imamo petsto dvadeset i pet hiljada. Znači nešto oko trista četrdeset hiljada vozila je manje nego prošle godine” – kaže šef ispostave Uprave carina na GP Horgoš Budimir Zagorac.

Dok broj putnika i vozila opada, broj registrovanih carinskih prekršaja raste. Razlog je jednostavan, manji pritisak vozila i putnika znači više vremena za temljne kontrole. Posebno se izdvajaju carinski prekršaji koji se mere desetinama pa i stotinama hiljada evra.

“Recimo, jedan je bio od sto sedamdeset i pet hiljada evra, drugi devizni je bio na četiristo hiljada evra. Kada su u pitanju robni prekršaji, u nekoliko navrata smo otkrivali nakit it u nismo mogli da procenimo vrednost iz prostog razloga zato što to ide na stručnu komisiju koja će da proceni vrednost. Takođe, imali smo u nekoliko navrata otkrivanje opijata, to su bile neke manje količine”- dodaje on.

Što se tiče Srbije, nema ograničenja po pitanju ulaska i izlaska iz zemlje, dok Mađarska našim državljanima dozvoljava ulazak u zonu od trideset kilometara na dvadeset i četiri sata. Kazne za nepoštovanje ovih odredbi iznose više stotina evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.