Odnos Beograda prema Republici Srpskoj: Podržavanje, pomaganje i osnaživanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2019, 02:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnos Beograda prema Republici Srpskoj: Podržavanje, pomaganje i osnaživanje

Privredni rast i jaka ekonomija dolaze tek nakon što je ispunjen preduslov - politička stabilnost i mir, i zbog toga Srbija ulaže mnogo napora i energije u regionalnu stabilnost, jer samo politički stabilan Balkan može ekonomski da napreduje, poručila je danas na Jahorini predsednica vlade Ana Brnabić.

Brnabić je, govoreći na ekonomskom forumu na Jahorini, ukazala da živimo u turbulentnim vremenima, u kojima je izuzetno važna politička stabilnost i mirno okruženje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Privredni rast i jaka ekonomija dolaze tek nakon što je ispunjen taj preduslov - politička stabilnost i mir, istakla je srpska premijerka i dodala da nam je to potrebno u celom regionu.

Brnabić je podsetila da je nedavno Vlada Srbije donela odluku kojom se Republici Srpskoj upućuje 9,3 miliona evra radi realizacije 37 projekata rekonstrukcije domova zdravlja, kulturnih centara, škola i izgradnja novih vrtića i sportskih dvorana.

Kako je rekla, tim sredstvima Srbija na najkonkretniji način pokazuje da je odnos prema RS odnos podržavanja, pomaganja i osnaživanja.

"Takav odnos ćemo zadržati i u budućnosti", poručila je Brnabić, koja učesnicima foruma govori na temu "Značaj inovacija za privredni razvoj".

Centralna tema foruma je "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja"

Na Jahorini je danas otvoren 4. "Jahorina ekonomski forum 2019", na kojem učestvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je na Jahorini dočekala predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a nakratko je razgovarala sa njom i premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Centralna tema foruma je "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja".

Ekonomski forum na Jahorini održava se 23. i 24. aprila.

Na početku skupa, Cvijanović je rekla da se u digitalnoj ekonomiji krije veliki potencijal za razvoj.

Kako je kazala, prema nekim projekcijama više će promena uslediti u narednih 10 godina, nego što ih je bilo u prethodnih 250.

To je, kaže, fantastično, ali i zabrinjavajuće.

"Budućnost će izgledati potpuno drugačije od onoga na šta smo navikli, a 4. industrijska revolucija će iz korena promeniti svet", rekla je Cvijanović.

Jahorina ekonomski forum" organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod zajedničkim pokroviteljstvom predsednika RS i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Otvarajući skup, Izvršni direktor Udruženja Saša Grabovac rekao je da je da je tema izabrana upravo da bi se istaklo da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, uz dramatično brz razvoj novih tehnologija, pa se mora uložiti dodatna energija kako bismo uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

Ukazao je da i Evropska unija pridaje veliki značaj digitalizaciji i inovacijama, o čemu govori i podatak da EU do 2030. godine planira 1.350 milijardi evra investicija u toj oblasti.

Skupu na Jahorini, pored Cvijanović i Brnabić, prisustvuju predsednik Vlade RS Radovan Višković, predstavnici vlada RS, Federacije BiH, kao i brojni privrednici.

Nakon učešća na skupu na Jahorini, premijerka Ana Brnabić otići će u Ženevu, gde će kasnije danas ispred CERN-a, svečano biti podignuta zastava Srbije povodom prijema zemlje u punopravno članstvo te svetske naučne institucije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren ekonomski forum na Jahorini, učestvuje i Brnabić (FOTO)

Izvor: RTV Pink, 23.Apr.2019

Na Jahorini je danas otvoren 4. "Jahorina ekonomski forum 2019", na kojem učestvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.