Brnabić i Rama: Put saradnje i pomirenja - primer odgovorne politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2017, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić i Rama: Put saradnje i pomirenja - primer odgovorne politike

Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku, zaključak je razgovora predsednika Vlada Srbije i Albanije, Ane Brnabić i Edija Rame na konferenciji u Maroku.

"Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona", istakla je Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC), koja se do 5. novembra održava u Marakešu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Dvoje premijera razgovaralo je sa Tijeriem de Monbrijlom, osnivačem i predsedavajućim Konferencije o svetskoj politici o izazovima sa kojima se susreće Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa kao i o zajedničkoj budućnosti u EU.

Premijeri su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost, koju Srbija ne priznaje ostaje tačka neslaganja između Srbije i Albanije, ali sagovornici su se složili da ipak postoje brojne teme oko kojih postoji saglasnost i saradnja.

Na panelu je posebno istaknuto da je put saradnje i pomirenja koji su nakon više od šest decenija pokrenuli Aleksandar Vučić i Edi Rama, primer odgovorne politike i pozitivnih promena. Srbija je duboko posvećena ovom procesu i produbljivanju saradnje i razumevanja sa Albanijom.

"Iako se ne slažemo oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dajemo sve od sebe da to ne utiče na konstruktivnost naših odnosa i dijalog koji smo uspostavili", izjavila je Brnabić na panelu.

Srbija se uvek čvrsto zalagala da se u međunarodnoj politici moraju poštovati međunarodno pravo i standardi, kao što smo oduvek govorili da će se "otvoriti Pandorina kutija ukoliko se prihvati jednostrano proglašena nezavisnost. Međunarodno pravo je tu da osigura stabilniji, predvidiviji i bezbedniji svetski poredak i svakako stabilniju i sigurniju Evropu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, bez obzira na razlike, Srbija će uvek prvo brinuti o kvalitetu života svih građana i njihovoj bezbednosti i upravo zato vodimo otvoren dijalog sa Prištinom kako bi se najvažnija pitanja za građane rešavala međusobnim dogovorom dve strane.

Rama je pohvalio napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i odgovornu politiku dijaloga koju je on inicirao i dodao da je dobro što je Vlada koju vodi Ana Brnabić nastavila tu politiku i što se neguju prijateljski odnosi dve zemlje.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, predsednica Vlade je naglasila da je "članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj Srbije", i dodala da reforme koje Srbija sprovodi na putu ka EU „treba da pokažu ne samo našu posvećenost evropskom putu, već pre svega da poboljšaju kvalitet života svih naših građanki i građana".

Brnabić je podsetila da je Srbija otvorila 10 poglavlja u pregovorima sa EU, te da će Vlada Srbije na evropskom putu nastaviti odgovorno da sprovodi političke i ekonomske reforme.

"Koliko je EU potrebna regionu, toliko je i region Zapadnog Balkana potreban Evropi, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilnosti u Evropskoj Uniji. Srbija će nastaviti da gradi odnose koji nas sve zajedno vode u budućnost i svim građankama i građanima regiona obezbeđuju bolje uslove života i veći standard i kvalitet života", zaključila je Brnabić.

U sklopu posete Kraljevini Maroko, predsednica Vlade sastaće se u Rabatu sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko Sadedinom El Otmanijem, a predviđena je i svečana večera koju, povodom Konferencije o svetskoj politici, organizuje ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Bourita.

Na X Konferenciji o svetskoj politici učestvuje više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata koji će u okviru plenarnih sesija razmatrati aktuelne teme.

Konferencija o svetskoj politici predstavlja nezavisnu organizaciju čiji je cilj doprinos unapređenju svih aspekata državnog upravljanja, kao i promocija otvorenijeg, prosperitetnog i pravednijeg sveta, uz veće poštovanje različitosti država i nacija. Prvi put je održana 2008. godine.

Godišnji sastanak Konferencije o svetskoj politici okuplja političke i ekonomske lidere sa pet kontinenata, kao i predstavnike civilnog društva i akademske zajednice, koji razmatraju ključne političke, ekonomske i bezbednosne izazove u svetu.

Konferencija je pokrenuta od strane predsednika i osnivača Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations - IFRI) Tjerija de Monbrijala.

Prošlogodišnja Konferencija je održana u Dohi, a zvanično ju je otvorio premijer Katara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.