Brnabić: U naredne tri nedelje odluka o rastu plata i penzija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2017, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: U naredne tri nedelje odluka o rastu plata i penzija

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje uspešne razgovore sa Misijom MMF-a koja boravi u Beogradu, kao i da veruje da će se u naredne tri nedelje izaći sa konačnim odlukama oko rasta plata i penzija.

"Nama je važno da im predstavimo naše viđenje rasta plata i penzija i održivog rasta privrede i očekujem da ćemo imati konsenzuzs u narednim danima jer imamo dobru situaciju u budžetu i fiskalnu disciplinu", rekla je Brnabić odgovarajcuhi na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novinara u Čačku gde je razgovarala sa privrednicima iz tog kraja.

Ona je napomenula da je dobro što smo uspešno završili sedmu reviziju aranžmana sa MMF-om i dodala da očekuje da uspešno okončamo ceo aranžman i da se "vlada pokaže kao dobar i kredibilan partner".

 Fokus će u narednom periodu, kako je podvukla, biti na daljoj transformaciji Poreske uprave.

Brnabić je podsetila da je juče postignut dogovor oko minimalne cene rada i istakla da su se sindikati i poslodavci po prvi put dogovorili oko toga, a da je Vlada tu manje više potvrdila dogovor.

"Važno je da to povećanje minimalne cene rada u odnosu na povećanje plata ne bude tako da opet bude primamljivije raditi u javnom sektoru nego u privredi. U privredi moraju biti bolji uslovi i veće plate jer ona plaća javni sektor", zaključila je Brnabić.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođena Džejmsom Rufom danas stiže u Beograd, kako bi sa srpskim zvaničnicima započela razgovore o budžetu za 2018. godinu, piše "Politika".

Kako navodi list, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, razmatra se mogućnost povećanja neoporezivog dela zarada, pa će se i o tome razgovarati sa misijom MMF-a.

Trenutno, neoporezivi deo zarada iznosi 11.790 dinara, a još nije poznato koliko će ovaj "poreski cenzus" iznositi posle povećanja.

Takvo povećanje odrazilo bi se na porast primanja zaposlenih koji imaju ugovor o bruto zaradi, a za one koji imaju dogovoreni iznos, ništa se ne menja, sem sto će poslodavac plaćati manji porez državi, piše "Politika".

Taj list je ranije najavio da danas u Beograd dolazi tehnička misija MMF-a, predvođena Rufom, dok u redovnu osmu reviziju aranžmana MMF stiže u oktobru.

Tehnička misija MMF-a se od redovne revizije razlikuje po tome što Vlada Srbije nema uslove koje mora da ispuni, da bi MMF Srbiji odobrio novac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na plate novi "bonus", prelazimo poreski cenzus?

Izvor: B92, 13.Sep.2017

Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Džejmsom Rufom stiže u Beograd, kako bi sa srpskim zvaničnicima započela razgovore o budžetu za 2018. godinu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.