Renesansa autohtonih sorti vina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2020, 17:02

Renesansa autohtonih sorti vina

"Ako želite da upoznate jedan narod onda sedite za njihov sto i pijte njihova vina” kaže italijanska poslovica. Ovom, univerzalnom maksimom bi trebalo da se rukovodi svaki dobar vinogradar i da zasade podiže i sa lokalnim, odomaćenim sortama. Njih na žalost u našim vinogorjima nema puno ocenjuje poznavalac domaće viske scene novinar Petar Samardžija koji sa druge strane ukazuje na ogroman značaj novostvorenih sorti nastalih na oglednom polju poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na domaćoj vinskoj karti sve zastupljeniji je probus, sorta velikog potencijala koja bi mogla zauzeti I do 1500 hektara. Za sada je to tek stotinka hektara a najveće površine pod probusom koji nedri vina po kojima je Srbija prepoznatljiva ne samo na Balkanu nego i šire nalaze se na padinama Fruške gore.

Akcenat na autohtonim sortama primetan je i u susednoj Mađarskoj, naročito u županiji Bač Kiškun gde se uzgaja popularna kadarka. U Mađarsku je doneta iz Vojvodine a posvećena joj je pažnja i kroz prekogranični projekat Dunavski vinski put.

Novi koncept vinogradarstva koji se bazira na malim porodičnim vinarijama , kojih u Vojvodini ima preko 120 podrazumeva renesansu autohtonih sorti i glavni je izazov velikog broja dobrih vinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.