Blagojević: Ponedeljak rok za izveštaj o šteti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević: Ponedeljak rok za izveštaj o šteti

Direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je danas da je ponedeljak rok za dostavljanje izveštaja lokalnih samouprava o šteti koju su uzrokovale nedavne elementarne nepogode u pojedinim opštinama u Srbiji.

Blagojević je, gostujući na RTS-u, kazao da će za Kancelariju biti relevantne samo informacije koje dostave lokalne samouprave na osnovu procene štete, a osnovni kriterijum za raspoređivanje pomoći biće da li postoji šteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da li postoji potreba za obnovom, nakon čega će se raditi procena sredstava.

"Obnovom će biti obuhvaćeni stambeni objekti, lokalna infrastruktura, a tu mislim na kanalizaciju i sisteme za vodosnabdevanje, klizišta, lokalne vodotokove. Biće obuhvaćeni i objekti u vodoprivredi. Kada su republički vodotokovi u pitanju koji su u nadležnosti 'Srbije vode' i biće obuhvaćeno oštećeno privredno zemljište, i čišćenje zemljišta na kome je nakon poplava ostao nanos", rekao je Blagojević.

Upitan da kaže šta je na vrhu prioriteta, Blagojević je rekao da treba izaći u susret potrebama ljudi, porodica čiji su stanovi i objekti oštećeni u ovom elementarnoj nepogodi.

"Biće potrebno da lokalne samouprave reaguju brzo i budu efikasne kao 2016. godine. Istovremeno treba da počne rad na izradi projektne dokumentacije za obnovu oštećene infrastrukture i to je posao kojim ćemo se baviti u mesecima pred nama", rekao je Blagojević.

On je dodao da Zakon o obnovi dopušta da, kada su privreda i poljoprivreda u pitanju, može da se obezbedi pomoć u slučajevima gde osiguranje nije bilo moguće, poput štete na zemljištu.

Govoreći o klizištima, Blagojević je rekao da je to ogroman posao i da su potrebna ogromna sredstva za realizaciju i puno vremena.

"Za svaki projekat je potrebno uraditi ozbiljno istraživanje i obezbediti finansiranje. Mo to u kontinuitetu radimo od 2014 i uložena sredstva se broje u milionima evra. Sada ćemo nastaviti ukoliko su pokrenuta bilo koja klizišta i ukoliko lokalne samouprave to označe kao prioritet i za to urade projektno-tehničku dokumentaciju", zaključio je Blagojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.