Sukob u Ramali: Izraelci ranjeni, ubijena tri Palestinca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 07:14

Sukob u Ramali: Izraelci ranjeni, ubijena tri Palestinca

Dva izraelska vojnika su povređena u današnjoj pucnjavi u blizini naselja na Zapadnoj obali Beit El, a više hiljada Palestinaca nasilno je protestvovalo na ulazu u obližnjem gradu Ramali i širom cele zapadne obale.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su njihove trupe uzvratile vatru na i da su tada ranjena dva vojnika, ali nisu odmah komentarisale da li ima žrtava na palestinskoj strani, preneo je Tajms of Izrael, navodeći da su trojica palestinskih demonstranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubijena tokom sukoba sa izraelskim snagama.

Dvojica su ubijena u Beit Elu, ali još nije poznato ko ih je upucao, s obzirom na to da je bilo vatre sa obe strane.

Treći Palestinac, stanovnik sela Bil'ina Islam Fahmi pogođen je iz vatrenog oružja u glavu tokom sukoba sa izraelskim snagama, saopštilo je ministarstvo zdravlja palestinske samouprave. Njega su hitno prebacili u bolnicu u Ramali, ali je nedugo zatim preminuo.

Izraelska vojska je navela da su protesti u Bil'inu bili nasilni, a da su njihove trupe odgovorile pucnjavom kako bi rasterale demonstrante.

U Beit Elu, kako je vojska saopštila, ubijeni su izraelski vojnici iz oružja AK-47, koje je, prema pisanju izraelskog lista, teško nabaviti na Zapadnoj obali, a što ukazuje na to da su napad možda izveli ljudi koji su povezani sa nekom terorističkom grupom.

Vojnici su hospitalizovani u bolnici u Jerusalimu, a bolničko osoblje je navelo da su u stabilnom stanju. U pitanju su jedan muškarac regrut i žena oficir i oni su pogođeni u noge.

Iz ministarstva zdravlja palestinske samouprave su saopštili da su trojica Palestinaca usmrćena, a da je 70 osoba ranjeno, uključujući i 16 koje su pogođene mecima, dok su neke od njih su u kritičnom stanju.

Prekogranični okršaji između Izraela i palestinskog Hamasa od jutros su nešto slabijeg intenziteta i u Gazi nije bilo novih žrtava, prvi put od 10. maja kada je započet opružani konflikt.

Ipak, čini se da apel i podrška predsednika SAD Džozefa Bajdena u prilog obustavi oružanih sukoba nije imao efekta, jer je Izrael najavio da će, za sada, nastaviti da vrši pritisak i vazdušne udare s ciljem da se unište vojni potencijali Hamasa i Islamskog džihada, prenosi Rojters.

Uprkos apelima međunarodne zajednice, uključujući i SAD, da se obustave sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, nema naznaka da se situacija zaista smiruje.

Izraelska vojska: Tokom noći na Izrael ispaljeno 90 raketa iz Pojasa Gaze

Iz Pojasa Gaze na Izrael je tokom noći ispaljeno oko 90 raketa, saopštila je izraelska vojska.

Navedeno je da je 20 od tih raketa palo u Gazu, a da je izraelski protivraketni sistem presreo "desetine" raketa, ali se ne precizira broj, prenosi Tajms of Izrael.

Takođe, izraelska vlada je produžila vanredno stanje u centralnom gradu Lod za 48 sati.

Lod je protekle nedelje bio epicentar sukoba Palestinaca i Izraelaca usred borbi u Pojasu Gaze i stalnih tenzija u Jerusalimu.

Palestinske vlasti saopštile su da je od početka sukoba pre osam dana u izraelskim vazdušnim udarima poginulo 212 ljudi, među njima 61 dete i 36 žena, a da je u Izraelu poginulo desetoro ljudi, među njima dvoje dece.

Opšti štrajk je danas proglašen u istočnom Jerusalimu, u arapskim gradovima u Izraelu i na Zapadnoj obali, a na društvenim mrežama Palestinci se pozivaju na solidarnost "od mora do reke (Jordan)".

U gradovima na jugu Izraela pred jutro su se oglasile sirene upozoravajući na nove raketne napade palestinskog Hamasa zbog čega su hiljade građana bile primorane da odu u skloništa.

Sinoć oko ponoći i iz Libana je ispaljeno šest artiljerijskih granata na sever Izraela, ali iz izraelske vojske tvrdi da ni jedan projektil nije pogodio cilj, kao i da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala pozicije u Libanu sa kojih su ispaljivane granate.

Izraelske trupe oborile dron koji je stigao iz Jordana

Izraelske trupe oborile su rano jutros dron koji se približavao severnom Izraelu iz pravca Jordana, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Prema navodima vojske, bespilotna letelica se kretala prema području Bet Šean na severu Izraela, prenosi "Tajms of Izrael".

"Bespilotnu letelicu su nadzirale vazduhoplovne jedinice odbrambenih snaga. Fragmente bespilotne letelice prikupile su snage bezbednosti", saopštila je izraelska vojska.

Iako se dron približio izraelskoj granici iz pravca Jordana, nije potpuno jasno da li je odatle i potekao.

U 2018. godini, naoružana iranska bespilotna letelica, koja je lansirana iz sirijske vazduhoplovne baze T-4, ušla je u izraelski vazdušni prostor u istom području pre nego što ju je oborio izraelski helikopter.

To je navelo izraelske odbrambene snage da pokrenu veliku operaciju na iranske položaje u Siriji.

Arapske države podeljene oko odbijanja osude Izraela

U trenutku kada se Izrael i Hamas približavaju sveopštem ratu, nova "bitka za narativ" povela se među arapskim državama, piše britanski list "Gardijan".

Naime, prvi put u brojnim sukobima između dva neprijatelja, regionalno jedinstvo oko toga "ko je kriv" i "šta treba učiniti" da se zaustave borbe suočilo se sa podelama.

Dok su neke države sa muslimanskom većinom, poput Turske i Irana, optužile Izrael za incident u džamiji al-Aksa i za zločine u Gazi, druge zemlje su ovaj put bile suzdržanije.

Politiku "ćutanja" su predvodile države koje su se u poslednjih godinu dana administracije američkog predsednika Donalda Trampa pomirile sa Izraelom, i koje su sada standardni nosioci takozvanih "Abrahamskih sporazuma".

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan, koji su svi nedavno normalizovali odnose sa Izraelom, sada moraju da balansiraju te odnose sa raspoloženjem svojih građana koji su glasni u svom gnevu zbog izraelskog nasilja.

Dugogodišnji posmatrači Izraela i Palestine kažu da su različite reakcije na ovu rundu borbi prouzrokovale da neke regionalne sile dođu "u sukob" sa sopstvenim stanovništvom.

Direktor Saveta za arapsko-britansko razumevanje (CAABU) Kris Dojl je ocenio da iznenađuje što Emirati nisu izrekli nijednu kritiku u vezi sa onim što se događa u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

"To je signal liderstva Emirata da nećemo biti izbačeni iz alijanse sa Izraelom, koju smatraju vrednom za buduće planove. To uključuje suprotstavljanje Iranu, Turskoj i Muslimanskoj braći", rekao je on i dodao:

"Ima puno prostora da se izda saopštenje kojim podržavaju prava Palestinaca, bez davanja podrške Hamasu, a to nisu učinili".

Izveštavanja o izraelsko-palestinskom sukobu gotovo da nije bilo u novinama Emirata, a takođe je bilo malo izveštaja u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, koja tek treba da potpiše mirovni sporazum sa Izraelom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je ranije ove godine saudijskog naslednika, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, navodi "Gardijan", i dodaje da su veze između dve države dublje nego ikad.

Egipat će izdvojiti 500 miliona dolara za obnovu Pojasa Gaze

Egipat će izdvojiti 500 miliona dolara za obnovu Pojasa Gaze nakon izraelskih vazdušnih napada, saopštilo je danas egipatsko predsedništvo.

Navodi se i da će egipatske kompanije učestvovati u operaciji obnove.

Saopštenje je objavljeno posle sastanka egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija, francuskog predsednika Emanuela Makrona i jordanskog kralja Abdulaha u Parizu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRIMIRJE NI U NAJAVI Nastavljeni sukobi na Bliskom istoku, Hamas ispalio 3.500 raketa, napad na Izrael iz Libana

Izvor: Kurir, 18.Maj.2021

Uprkos naporima međunarodne zajednice, uključujući i SAD, da se obustave sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, nema naznaka da se situacija smiruje.

Nastavak na Kurir...

Bajden podržao prekid vatre u Gazi, sukobi se ne smiruju

Izvor: VOA, 18.Maj.2021

Predsednik SAD Džo Bajden je, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, izrazio podršku prekidu vatre u sukobu Izraela i Palestinaca, saopštila je Bela kuća. U saopštenju posle razgovora se ne kaže šta je Netanjahu na to odgovorio. "Predsednik je izrazio podršku...

Nastavak na VOA...

BOMBARDOVANA ZGRADA CRVENOG POLUMESECA: Izraelski avioni bez upozorenja gađali sedište organizacije u Gazi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021

Vazdušni udari Izraela još uvek traju..Prema informacijama koje su preneli pojedini svetski mediji, izraelska avijacija je bombardovala zgradu Crvenog polumeseca u pojasu Gaze bez upozorenja, saopštila je ova organizacija...Izraelske vazduhoplovne snage izvode vazdušne napade na Hamas u pojasu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.