Izvor: Blic, 08.Nov.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija u Prvom svetskom ratu : Istorija u fotografijama u Parlamentu

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev otvorili su danas u zgradi pokrajinskog parlamenta u Novom Sadu izložbu fotografija "Belorusija u Prvom svetskom ratu".

Otvarajući izložbu Mirović je istakao da nijedan narod koji želi da sačuva svoj identitet, integritet i slobodu nema pravo da zaboravi one koji su u burnim istorijskim vremenima bili spremni da za to daju i svoj život. Svoje pretke, vek kasnije, nisu zaboravili ni beloruski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ni srpski narod.

- Naše dve zemlje, Belorusiju i Srbiju, veže iskreno prijateljstvo. Spajaju nas ista, široka slovenska duša i isti ideali – ideali slobode, jednakosti i ravnopravnosti među državama i među narodima. Borba za te ideale uvek je teška, a podrška iskrenih prijatelja tim dragocenija – izjavio je Mirović

Prema njegovim rečima, zato Srbija nikada neće zaboraviti solidarnost beloruskog naroda u najteže vreme za našu zemlju 1999. godine, kao ni dosledno poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije i njenih interesa uz međusobno uvažavanje i prisutnu solidarnost između dva naroda.

Ambasador Vladimir Čušev zahvalio se predsedniku Pokrajinske vlade na podršci u organizaciji ove izložbe i dodao da je Prvi svetski rat za Belorusiju bio prava tragedija.

- Na teritoriji Belorusije bilo je jedno od glavnih ratišta na istočnom frontu: kilometri rovova, krv i suze, stotine hiljada izbeglica, porušeni gradovi i sela, beda, glad i bolesti. Te strahote su se zauvek urezale u narodno pamćenje i to sećanje i dalje živi – izjavio je Čušev.

U velikom holu Pokrajinske vlade izložene su fotografije iz fonda vodećeg Nacionalnog istorijskog muzeja, šest muzeja i jedne privatne zbirke iz Belorusije koje svedoče o humanitarnoj katastrofi izazvanoj Velikim ratom.

Otvaranju izložbe prethodio je sastanak pokrajinskog premijera sa zamenikom ministra kulture Republike Belorusije Vasilijem Černikom, na kome je konstatovano da sa obe strane postoji bogato kulturno nasleđe i potreba za proširivanjem i osnaživanjem kulturnih veza i da će u skladu sa tim biti pripremljen plan saradnje u oblasti kulture za naredne godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uskoro obnova puta Zrenjanin - Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2016, 14:23

Svi uslovi za obnovu državnog puta od Novog Sada do Zrenjanina su stvoreni, ocenjeno je na današnjem radnom sastanku predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića sa direktorom javnog preduzeća Putevi Srbije Zoranom Drobnjakom...Kako je saopšteno, na tom sastanku dogovorene su zajedničke aktivnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.