Vlada Belorusije počela da oslobađa pritvorene građane; devet zemalja EU za sankcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2020, 08:39

Vlada Belorusije počela da oslobađa pritvorene građane; devet zemalja EU za sankcije

Vlada Belorusije počela je da pušta iz pritvora prve od hiljada građana koji su tokom prethodnih dana hapšeni na demonstracijama protiv izborne krađe i pobede predsednika Aleksandra Lukašenka.

Rojters izveštava da je vlada juče izdala saopštenje u kojem se izvinjava građanima, što je retkost u Belorusiji, ali po svemu sudeći izvinjenje je ciljano, da bi smanjilo pritisak s ulica na autokratskog predsednika Lukašenka koji već punih 26 godina vlada tom zemljom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Prema tvrdnjama očevidaca, mnogi od oslobođenih pritvorenika imali su masnice i opisivali su da je prostor u kojem su držani bio skučen i neuslovan, kao i da su ih pripadnici snaga reda maltretirali, što je negirao zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksander Barsukov.

Bilans višednevnih demonstracija u Belorusiji je dvoje mrtvih i više od 6.700 uhapšenih, zbog čega Zapad razmatra uvođenje sankcija režimu predsednika Lukašenka.

Posmatrači ocenjuju da su oslobađanje pritvorenih građana i pomirljiv, pokajnički ton visokih zvaničnika Lukašenkove adminsitracije potvrda koliko je režim u Minsku ranjiv.

"Preuzimam odgovornost i izvinjavam se za nasumično povređivanje građana tokom demonstracija", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Belorusije Jurij Karajev.

Na jučerašnjim demonstracijama građanima su se pridružili i radnici dveju velikih državnih kompanija koje su ponos Lukašenkove privrede organizovane po sovjetskom modelu.

Na video snimcima se mogu videti brojni radnici kako uzvikuju "Izbori" i "Odlazi".

U međuvremenu, TAS izveštava da je Marija Kolesnikova, saradnica predsedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovskaje uputila apel beloruskim gradonačelnicima da organizuju mirne proteste sa svojim sugrađanima.

"15. i 16. avgusta svi gradonačelnici u Belorusiji bi trebalo da organizuju mirne proteste u svojim gradovima. Neka se čuje glas naroda i njihovo mišljenje, ali na miran način", rekla je Kolesnikova.

Tihanovskaja poziva na dijalog i ponovno brojanje glasova

Protivkandidatkinja Lukašenka na nedavno održanim predsedničkim izborima, Svetlana Tihanovskaja, pozvala je danas svoje pristalice da potpišu onlajn peticiju u kojoj traže ponovno prebrojavanje glasova sa izbora održanih prošle nedelje, a na kojima veruje da je pobedila.

Tihanovskaja je u video poruci objavljenoj preko Jutjub kanala od pristalica zatražila da podrže istragu o navodnom falsifikovanju izbora, a pozvala je i sve gradonačelnike da organizuju mirne demonstracije, prenosi Rojters.

Ona je i od vlasti u Belorusiji zatražila da okončaju nasilje i započnu dijalog sa narodom, prenosi Tas s.

"Trebalo bi da okončamo nasilje na ulicama beloruskih gradova. Pozivam vlasti da ga zaustave i započnu dijalog", rekla je Tihanovskaja u video snimku.

Fon der Lajen traži sankcije protiv Belorusije

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će tražiti uvođenje sankcija Belorusiji zbog nedavnih dešavanja u vezi s predsedničkim izborima u toj zemlji.

Ona je to napisala na svom Tviter nalogu uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU o situaciji u Belorusiji, Libanu i Istočnom Mediteranu, prenosi Rojters.

"Potrebne su nam dodatne sankcije protiv onih koji krše demokratske vrednosti ili krše ljudska prava u Belorusiji", napisala je fon der Lajen.

Ona je rekla da je ubeđena da će na današnjem sastanku biti prikazana snažna podrška pravima građana Belorusije na fundamentalne slobode i demokratiju.

Devet zemalja EU za sankcije Belorusiji zbog gušenja protest

Sve su brojniji i sve glasniji pozivi zemalja članica EU da se Belorusiji uvedu sankcije zbog nasilnog gušenja građanskih protesta protiv navodne izborne krađe i pobede predsednika Aleksandra Lukašenka na prošlonedeljnim predsedničkim izborima.

Uoči hitnih vanrednih razgovora članica EU zakazanih za danas, najmanje 9 zemalja članica izjasnilo se za sankcije Belorusiji, ali za takvu odluku je potrebno da se donese jednoglasno, prenosi Rojters.

Poljska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska zatražile su u zajedničkom pismu da se uvedu "restriktivne mere protiv beloruskih zvaničnika" odgovornih za izborne rezultate prema kojima je predsednik Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i za prebijanja i hapšenja učesnika građanskih protesta.

"Smatramo da bi EU morala da preuzme ulogu posrednika i to što pre", navodi se između ostalog u saopštenju.

Nemačka, Austrija i Švedska već su zatražile da se odmah uvedu sankcije, što čini ukupno devet zemalja članica EU koje zahtevaju restrikcije protiv režima predsednika Lukašenka.

Rojters saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu da je najveći protivnik sankcijama Mađarska, koja je već zahtevala da se Belorusiji ukinu ranije sankcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Belorusija: Vlada počela da oslobađa pritvorene građane

Izvor: OkRadio.rs, 14.Avg.2020

MINSK - Vlada Belorusije počela je da pušta iz pritvora prve od hiljada građana koji su tokom prethodnih dana hapšeni na demostracijama protiv izborne krađe i pobede predsednika Alksandra Lukašenka. Rojters izveštava da je vlada juče izdala saopštenje u kojem se izvinjava građanima, što je...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.