Balkansec: Obazrivo jačanje saradnje vojski SAD i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2019, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkansec: Obazrivo jačanje saradnje vojski SAD i Srbije

Vežbe oružanih snaga Srbije i SAD u maju i junu pod nazivom "Obazrivi vuk 2019" i "Platinasti vuk 19" ukazuju da se i pored političkih turbulencija vojna saradnja dve zemlje nastavlja i obazrivo jača, navodi sajt Balkanska bezbednosna mreža - Balkansec.

Sajt ocenjuje da saradnja jača uprkos pritiscima dnevne politike i saradnji Srbije sa Rusijom u okviru vežbe "Slovensko bratstvo.

Kako se navodi u tekstu, u svetlu napetosti između Vašingtona i Moskve potencijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novi povod za zahlađenje odnosa bilo je učešće ruskih oružanih snaga na vojnoj paradi u Nišu 10. maja i najavljene nabavke novih borbenih sistema ruske proizvodnje za Vojsku Srbije.

Međutim, nastavak zajedničke obuke znak je da se u Pentagonu u osnovi pozitivno gleda na budući razvoj odnosa sa Vojskom Srbije.

Tako je po prvi put održana bilateralna vežba vojnih policajaca Srbije i SAD. Zajednička aktivnost odvijala se od 13. do 24. maja pod nazivom "Obazrivi vuk 2019" u bazi "Jug" kod Bujanovca, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Amerikanci su ponovo u istoj bazi, učestvujući na vežbi "Platinasti vuk 19" koja se održava od 3. do 19. juna.

Na toj redovnoj godišnjoj vežbi, osim domaćina iz Srbije i oružanih snaga SAD koji vode obuku, učestvuju vojske Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije i Velike Britanije.

Balkanska bezbednosna mreža ističe da je "Platinasti vuk" uhodana međunarodna aktivnost koja je prvi put održana 2014. godine, a da bilateralna vežba "Obazrivi vuk" predstavlja novitet u saradnji.

Ocena sajta je da su obe vežbe posebno korisne za Vojsku Srbije jer se radi o upotrebi vojne policije u multinacionalnim operacijama.

Baza "Jug" i susedni poligon "Borovac", nedaleko od Bujanovca, čine jedinstveni prostor koji je u toku cele godine ispunjen različitim vrstama obuka i vežbi za mirovne misije, navodi se u tekstu.

Pored srpske vojske, kroz "Jug" i "Borovac" godišnje prođe više stotina pripadnika stranih armija, pre svega na vežbi "Platinasti vuk".

Baza je, kako se navodi, strateški važno mesto za smeštaj nekoliko jedinica ranga bataljona iz 4. brigade kopnene vojske, kao i za snage zadužene za kopnenu zonu bezbednosti i obezbeđenje administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

U jednom delu baze nalazi se i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije, sa objektom za smeštaj, komandom, savremenim učionicama, kabinetima i centrom za simulacije koji se pre svega koriste za obuku vojnika koju idu u mirovne misije pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Poslednjih godina značajna sredstva za ovaj centar izdvojile su SAD.

Poligon Borovac je intenzivno korišćen za velike vežbe Vojske Srbije "Morava 2016" i "Vek pobednika 1918-2018".

Vojna saradnja Srbije i SAD smatra se kvalitetnom i otvorenom - dve vojske u bazi "Jug" organizuju od 2014. godine multinacionalnu vežbu "Platinasti vuk", sa Mađarskom i SAD organizuje se vežba "Komšije 2019" a srpski vojnici su više puta bili na američkim poligonima u Nemačkoj na velikim vežbama, navodi se u tekstu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.