Bajden bi želeo da se sastane sa Putinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2021, 05:05

Bajden bi želeo da se sastane sa Putinom

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da bi želeo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom svog junskog putovanja u Evropu.

"To je moja nada i očekivanje. Radimo na tome", rekao je Bajden novinarima nakon govora o američkoj borbi protiv korona virusa, prenosi Rojters.

Bajden planira da prisustvuje samitu G7 u Kornvolu u Engleskoj, koji će se održati od 11.do 13. juna, a zatim leti za Brisel da se sastane sa liderima Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prisustvuje samitu NATO 14. juna.

Američki zvaničnici rade sa ruskim kolegama na uspostavljanju samita Bajden-Putin u trećoj zemlji tokom Bajdenovog prvog prekomorskog putovanja od kada je postao predsednik.

Ostaje da se vidi da li će dogovor biti postignut, piše Rojters.

Bajden: Jedan odsto najbogatijih da plati "pošteni udeo"

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je bogate Amerikance i korporacije da kroz porez plate "pravičan udeo" u finansiranju besplatnog višeg obrazovanja i za druge beneficije za siromašnije radnike.

Govoreći na Tajdvoter Komjuniti Koledžu, centru za više obrazovanje u gradu Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, Bajden je rekao da bi proširenje američkog javnog obrazovnog sistema koje je predložio donelo balans ekonomiji i da bi bilo od koristi Amerikancima sa nižim prihodima, prenosi Rojters.

"SAD bi mogle da obezbede dve besplatne godine višeg obrazovanja podizanjem najviše stope poreza na dohodak na nivo na kojem je bio 2001. godine“, rekao je Bajden.

On je poručio i da planira da obezbedi poreske olakšice ljudima iz radničke klase i natera sve da plate "pošteni udeo".

Posete školama su deo kampanje za promovisanje Bajdenovog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu puteva i druge infrastrukture, kao i paketa socijalne potrošnje koji uključuje milijardu dolara za obrazovanje i brigu o deci za period od 10 godina, te 800 milijardi dolara poreskih kredita namenjenih porodicama sa srednjim i niskim primanjima.

Finansirana višim porezima za korporacije i bogate Amerikance, dva predloga zajedno bi predstavljala najveću inicijativu za domaću potrošnju od šezdesetih godina prošlog veka.

"To ćemo finansirati tako što ćemo osigurati da korporativna Amerika i najbogatijih 1 odsto stanovnika plati svoj pošteni udeo", rekao je Bajden.

Predsednik SAD je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu, ali mnogi republikanci poručili su da ne podržavaju njegovu inicijativu za povećanje poreza bogatašima, a nisu podržali ni njegov paket pomoći zbog pandemije od 1,9 biliona dolara.

Bajden povećao godišnju kvotu za izbeglice na 62.500

Predsednik SAD Džo Bajden je zvanično podigao ograničenje za ovogodišnji prijem izbeglica na 62.500, nedeljama nakon što se suočio sa kritikama zbog toga što kasni sa izmenom rekordno niske kvote od 15.000 koju je postavio bivši predsednik Donald Tramp.

Bajden je u jučerašnjoj izjavi poručio da nova granica briše istorijski nizak broj koji je postavila prethodna administracija i dodao da Trampova odluka nije odražavala američke vrednosti kao nacije koja prima i podržava izbeglice, prenosi AP.

Bajden je rekao i da je tužna istina da SAD do kraja fiskalne godine u septembru neće dostići granicu od 62.500, s obzirom na pandemiju i ograničene mogućnosti preseljenja u zemlju, a njegova administracija ranije je saopštila da američki predsednik ostaje posvećen cilju, postavljanju ograničenja na 125.000 za fiskalnu 2022. godinu koja počinje u oktobru i da se radi na poboljšanju državnih sposobnosti za prijem izbeglica kako bi što više njih bilo prihvaćeno u skladu sa novim kvotama.

Ranija odluka Bajdena da privremeno i dalje zadrži istorijski najniži limit od 15.000 izbeglica iznenadila je mnoge u njegovom demokratskom taboru, a Agencije koje se bave problemom izbeglica u SAD pozdravile su današnju predsednikovu odluku nakon što su ga mesecima kritikovale zbog toga što je privremeno podržavao Trampovu kvotu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.