Autonomni festival žena održan pod motom Ima nas (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 05:06

Autonomni festival žena održan pod motom "Ima nas" (AUDIO)

Drugi Autonomni festival žena (AFŽ), održan nedavno u Novom Sadau. I ove kao i prethodne godine, otvorio je nekoliko važnih tema o položaju žene u našem društvu, povezao kolektive, portale i institucije koji se bave istim poslom zaštite žena i ispunio svoj osnovni cilj.

Grupa novosadskih novinarki i psihološkinja u želji da okupi organizacije i institucije koje se bave problemima žena u Novom Sadu, ali i u ostalim gradovima Srbije, osnovala je prošle godine Autonomni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << festival žena.

Ove godine festival je kraće trajao i imao skromniji, ali ne i manje kvalitetan program u odnosu na prošlu godinu. Ovogodišnji festival je odžan pod sloganom „Ima nas“.

Ove godine na festival su pozvane žene iz ženskih kolektiva, institucija, portala koje se dominantno bave borbom protiv nasilja nad ženama, ženskim zdravljem, ulogom žene u porodici, kaže jedna od pokretačica festivala, novinareka i urednica RTV Tamara Srijemac.

Skraćenica festivala AFŽ je zapravo namerna, jer su se žene okupljene u toj organizaciji izborile za pravo glasa žena i pravo na rad, emancipaciju, nastavlja Tamara.

Festival je i počeo pričom o AFŽ-u. Jedna od učesnica te tribine je istoričarka, naučna saradnica u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Ivana Pantelić, koja se bavi istorijom žena, a posebno procesima njihove emancipacije u našoj zemlji u 20. veku.

Ona je podsetila da su se tadašnje žene izborile za mnoga prava koja mi i danas uživamo.

"Možemo da zahvalimo partizankama i aktivistkinjama AFŽ na tome što mi danas baštinimo" rekla je Pantelić.

Međutim, kako Tamara Srijemac ističe, iako su žene kod nas osvojile mnoga prava, neka su u tranziciji i izgubile, tako da je ta borba neprestana. Zato su, kako ona kaže, ovakva okupljanja izuzetno značajna.

"Ovaj AFŽ služi tome da podsećamo, povezujemo se i borimo i unapređujemo ženska prava" rekla je Srijemac.

Učesnici festivala bili su i članovi zanatskog udruženja Nepraktična žena koje okuplja žene i muškarce koji se vezenim natpisima na kuvaricama bore protiv patrijarhata, nasilja, za jednakost, slobodu i pravo glasa.

Jedna od članica Nepraktičnih žena Brigita Međo objašnjava osnovne ciljeve te grupe.

"Naše "kuvarice" predstavljaju dnevnike naših života", rekla je, i dodala, izazova sa kojima se suočavaju, naravno u kontekstu društevno-istorijskog vremena u kome si nalazimo.

Brigita kaže da ne zaobilaze ni jednu savremenu temu. Jedan od tih "kuvarica" glasi: Sama na Netu, lažni prijatelji u lažnom svetu.

Nezaobilazna tema na Autonomnom festivalu žena je nasilje u porodici.

Jedna od svakako neprikosnovenih žena u oblasti socijalnog rada i borbe za zaštitu prava žena od nasilja je feministička socijalna radnica Sadija Gicić koja je svoju borbu počela još 1990-e godine. Od tada su, kako ona ističe, napravljeni zakonski pomaci u zaštiti žena od partnerskog nasilja.

Prva promena i rušenje predrasuda dogodili su se 2002. uvođenjem člana 117a u Krivični zakon kojim je nasilje u porodici prepoznato kao krivično delo.

"Porodični zakon je nekoliko puta menjan i prilagođavan. Najveći pomak je učinjen 2017-e zakonom o sprečavanju nasilja u porodici", kaže Sadija Gicić.

Posebna pažna na Autonomnom ženskom festivalu posvećena je ulozi žene u savremenoj porodici. Tradicionalna porodica se promenila, samim tim i uloga njenih članova, a žena je postala ravnopravnija.

Međutim, kako naglašava psihološkinja i urednica portala „Bebac“ Jasmina Mihnjak, Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koliko god da pomaže porodicama, poruke koje ga prate nisu odgovarajuće. Zdravlje žena takođe je bila jedna od tema ovogodišnjeg AFŽ-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.