Arheološko otkrivanje Glaca nadomak Sremske Mitrovice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheološko otkrivanje Glaca nadomak Sremske Mitrovice

Učenici Mitrovačke gimnazije održali su prezentaciju projekta u kom su učestvovali kao volonteri, a radi se o arheološkom otkrivanju Glaca, nalazišta nadomak Sremske Mitrovice. Struka na osnovu dosadašnjeg iskopavanja smatra da su na tragu nove carske palate. Projekat Glac je započet pre oko dve godine, za to vreme imao je dve serije iskopavanja. Istraživanje su pomogli pored lokalnih i viših nivoa vlasti i australijski stručnjaci.

Prezentacija učenika Mitrovačke gimnazije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o projektu Glac obuhvatila je sve njihove aktivnosti oko iskopavanja i sticanja novih saznanja o istoriji svog grada. Oni su tokom obrazovnog programa tokom leta učili o kovanju rimskog novca, zatim o vrstama keramike koje su korištene i latinske natpise, pored samog iskopavanja.

Glac je interesantan zbog pretpostavke o identitetu lokaliteta. Naime, Dioklecijan je Maksimijana, koji je bio skromnog porekla, imenovao za savladara. Kako bi poboljšao svoj status u okruženju, podizao je prestižne građevine u svom rodnom mestu, upravo na prostoru Sirmijuma. Smatra se da je upravo ovo jedna od prestižnih građevina, odnosno palata.

Do sada su između ostalog pronađeni ostaci južnog zida, od kamena, a na istočnoj podni mozaici. Jedan grob iz perioda velike seobe naroda ugrađen je u sam pod. Pojedini tragovi spaljivanja ukazuju na mogućnost uništenja pre nego što su germanski doseljenici izgradili kuće u blizini. Pronađen je i novčić vizantijskog cara Justina II koji je bio vladar Istočnog rimskog carstva. Istraživanja će se nastaviti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.