Apsolventi mentori brucošima na Mašinskom i Pravnom fakultetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apsolventi mentori brucošima na Mašinskom i Pravnom fakultetu

Mašinski i Pravni fakultet u Beogradu uveli su od ove školske godine studente mentore kako bi olakšali brucošima da se snađu u novoj sredini.

Studenti mentori su najbolji akademci završnih godina, koji pomažu mlađim kolegama da se snađu oko predavanja, ispita, sve što im treba oko smeštaja, domova, ali i snalaženja u gradu. Inicijativa za novi projekat stigla je od Studentskog parlamenta.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. Radivoje Mitrović kaže da poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekoliko godina rade na tome da se brucoši što pre i što lakše prilagode novom načinu rada, koji se razlikuje od srednje škole.

Pre četiri godine uveli su uvodna predavanja, kako bi brucoši obnovili i utvrdili gradivo iz srednje škole iz matematike i fizike, a koje im je neophodno da bi nastavili dalje.

Uveli su i profesore mentore, ali to nije dalo željene rezultate, jer se mali broj brucoša prijavljivao za konsultacije.

"Studentski parlament predložio je da najbolji studenti budu mentori svojim kolegama brucošima. Njih 80 sa odličnim prosekom ocena se prijavilo i po našim informacijama svi su oduševljeni i studenti mentori i brucoši", rekao je Mitrović za Tanjug.

Studenti mentori brucošima su na usluzi za sva pitanja i nedoumice, od toga gde se nalazi neka slušaonica, koja predavanja i vežbe ne bi smeli da propuste, ali tu su i da im pomognu da savladaju gradivo, reše teške zadatke.

Predsednik Studentskog parlamenta na Pravnom fakultetu Uroš Mijatović kaže da je odziv brucoša za mentorski program veliki. Svaki mentor dobio je deset do 15 studenata sa kojima će uvek biti u kontaktu.

"Ovo je prvi put da se postavljamo tako da budemo na usluzi studentima koji započinju studije. Tu smo za sve njihove dileme i nedoumice. Kada se budu pripremali za neke teže kolokvijume organizovaćemo im mentore iz tih užih oblasti. Tu smo da im pomognemo oko svakog ispita", kaže Mijatović za Tanjug.

Ideja je da studenti mentori ne pomažu samo mlađim kolegama dok su brucoši, već da im pomažu tokom druge, treće godine.

Na oba fakulteta studenti mentori sa brucošima aktivni su i na društvenim mrežama. Formirane su grupe na Fejsbuku, Viberu tako da su u stalnoj komunikaciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.