Antićevi dani od 13. do 15.marta, nagrada Dejanu Aleksiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Antićevi dani" od 13. do 15.marta, nagrada Dejanu Aleksiću

Manifestacija "Antićevi dani", koja se održava 12. put, počinje u sredu, 13. marta i trajaće do petka, 15. marta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Grada Novog Sada. U okviru manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja i programa posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, dok će se nagrada "Miroslav Antić", za najbolju zbirku pesama u 2018. godini, uručiti Dejanu Aleksiću za knjigu "Radno vreme raja".

Kako je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare kazao predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Organizacionog odbora "Antićevih dana" Zdravko Jelušić, Antić pored toga što je bio pesnik, bio je i svestrani umetnik.

"Po mom ličnom ubeđenju Miroslav Antić je najveći pesnik Novog Sada, ali treba podsetiti da je on stvarao i u drugim oblastima, poput likovne i filmske umetnosti. Manifestacija "Antićevi dani" su prilika da se na pravi način i u kontinuitetu odužimo najvećem umetniku Novog Sada, grada koji je ove godine Evropska prestonica mladih, a za dve Evropska prestonica kulture", poručio je Jelušić.

On se zahvalio Odboru manifestacije, kao i Kulturnom centru Novog Sada na organizvanju i definisanju bogatog programa "Antićevih dana", pozvavši Novosađanke i Novosađane da posete manifestaciju.

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Miljana Kozarov istakla je da će se u "tri dana manifestacije publika upoznati sa različitim umetničkim aspektima i koliko je Miroslav Antić svestran umetnik". Program ovogodišnjih "Antićevih dana" održava se u Gradskoj kući, Tribini mladih i likovnom salonu KCNS-a, Dunavskom parku, Eđšegu, Izdavačkoj kući "Prometej"...

Kozarov je dodala da je prilikom nedavnog boravka Kulturnog centra Novog Sada Herceg Novom, a u okviru saradnje kulturnih centara dva grada, tamošnjoj publici predstavljen film o Miroslavu Antiću, kao i manifestacija "Antićevi dani", ustvrdivši da je odziv bio odličan, a ocene publike pozitivne.

Poslednjeg dana "Antićevih dana", u Svečanoj sali Gradske kuće, Dejanu Aleksiću biće uručena nagrada "Miroslav Antić" za zbirku pesama "Radno vreme raja". Predsednik tročlanog žirija i član Organizacionog odbora manifestacije Miroslav Radonjić obrazložio je jednoglasnu odluku.

"U izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Knjiga "Radno vreme raja", komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Njena igra ironije i istančane pesničke imaginacije odraz je jednog suverenog alternativnog sveta. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika", istakao je deo obrazloženja Radonjić.

U okviru manifestacije "Antićevi dani" održaće se poetske večeri, izložbe, susreti sa nagrađenim pesnikom, promocija knjiga, tribine i drugi sadržaji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Antićevi dani" od srede na više lokacija u Novom Sadu, nagrada Dejanu Aleksiću

Izvor: Radio 021, 11.Mar.2019

Manifestacija "Antićevi dani" održaće se od srede, 13. marta do petka, 15. marta na više lokacija u Novom Sadu...U okviru ovog događaja održaće se niz kulturnih sadržaja posvećenih srpskom pesniku...Prema rečima predsednika Skupštine grada Zdravka Jelušića, Miroslav Antić, osim što je...

Nastavak na Radio 021...

NTC radionice za decu i roditelje u KCNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2019, 10:40

Deca uzrasta od 8 do 12 godina i njihovi roditelji, ovog marta slobodno vreme mogu da provedu i kao učesnici NTC programa, odnosno zanimljivih edukativnih sadržaja u Kulturnom centru Novog Sada...Mentor na radionicama je dečiji pisac i koautor NTC programa, Uroš Petrović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.