Američki general: Trampov sporazum iz Dohe bio poguban

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2021, 07:29

Američki general: Trampov sporazum iz Dohe bio poguban

Načelnik Centralne komande američke vojske, general Frenk Mekenzi, tvrdi da je uzrok pada vlade Avganistana sporazum administracije tadašnjeg predsednika Donalnda Trampa sa talibanima iz 2020. godine, koji predviđa potpuno povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Mekenzi je pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa naveo da je pad avganistanske vlade počeo nakon što je broj američkih vojnika, odlukom aktuelnog predsednika Džoa Bajdena iz aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove godina o potupunom povlačenju do septembra, pao ispod 2.500, prenosi AP.

General Mekenzi je ocenio da je sporazum iz Dohe imao "zaista poguban efekat" na avganistansku vladu i vojsku.

Sa tom ocenom saglasio se ministar odbrane Lojd Ostin, rekavši da je sporazum pomogao talibanima da "ojačaju", navodi BBC.

Osim određivanja datuma povlačenja, sporazum iz Dohe predviđa obavezu Talijana da preduzmu korake na sprečavanju grupa poput Al-Aide da ugroze bezbednost SAD i njihovih saveznika.

Nakon što je izabran za predsednika SAD, Džo Bajden je nastavio sprovođenje plana o povlačenju, ali je za krajnji rok umesto maja određen 31. avgust.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SADA TRAMPA KRIVE ZA SVE? Američki general otkrio koji je sporazum bio POGUBAN za Avganistan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Sep.2021

General Mekenzi je ocenio da je sporazum iz Dohe imao "zaista poguban efekat" na avganistansku vladu i vojsku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.