Ambasadorka Švedske: Mediji su kiseonik demokratije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2021, 10:56

Ambasadorka Švedske: Mediji su kiseonik demokratije

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David izrazila je uverenje da bi u Srbiji trebalo da zaživi nezavisna i "živahna" medijska scena i ocenila da su mediji kiseonik svake demokratije.

"Pozdravljamo rad na novoj medijskoj strategiji u Srbiji koja će u sebi objediniti gledišta različitih nosilaca interesa", predočila je ambasadorka u intevjuu za nedeljno izdanje Politike.

Ona je rekla da Švedska želi da se u Srbiji unapredi i životna sredina, razvija ekonomija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se podigne kvalitet života svih građana, ali i da Srbija jednoga dana postane punopravna članica EU.

"Podrška koju su EU i Švedska do sada pružale nije bila dovoljno vidljiva. Od naredne godine Srbiji se dodeljuje 13 miliona evra godišnje u periodu od narednih sedam godina, a fokus je uglavnom isti kao i ranije", rekla je Ben Davidova.

Ambasadorka Švedske je podsetila da je Švedska od 2000. godine podržala Srbiju sa više od 200 miliona evra, što je čini trećim najvećim donatorom, rame uz rame sa SAD i Nemačkom.

Ona je ocenila da Srbija i Švedska imaju snažne veze između ostalog i zbog toga što jedan odsto švedskog stanovništva čine ljudi koji su poreklom iz Srbije.

"Švedska već dugo podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU. Imamo razvojnu saradnju i novac naših poreskih obveznika dajemo na upravljanje vlastima u Srbiji s ciljem da pomognemo da ojačaju demokratija i vladavina prava", predočila je ambasadorka Anika Ben David.

Ona je podsetila da u Srbiji posluje više od 100 švedskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

Prema njenim rečima, vlada Švedske i švedska industrija sarađuju s ciljem razvoja platforme za čist biznis, odnosno zajednički se bore protiv korupcije, zagađivača okoline i sprovode zajedničke aktivnosti protiv preduzeća koja nisu posvećena društvenoj odgovornosti.

"Naši poreski obveznici smatraju da je poželjno podržati mlade demokratije. Vlada je predana ovom cilju i smatra da je Srbiji mesto u EU. Zbog toga investiramo ovoliko novca i nastavićemo da se fokusiramo na jačanje demokratije, vladavine prava, slobode medija, ekonomskog napretka i sve to u zelenijoj Srbiji sa čistijim vazduhom", poručila je ambasadorka Švedske u Beogradu Anika Ben David.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.