Ambasador Šib u Staroj Pazovi, 18 romskih domaćinstava priključeno na vodovodnu mrežu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022, 15:54

Ambasador Šib u Staroj Pazovi, 18 romskih domaćinstava priključeno na vodovodnu mrežu

Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib obišao je radove na vodovodnoj mreži i posetio porodice kojima je obezbeđen pristup čistoj pijaćoj vodi u Staroj Pazovi u naselju Vojka. Obezbeđeno priključenje 18 romskih domaćinstava na novoizgrađenu vodovodnu mrežu i puštanje vode za svaku stambenu jedinicu.

Radovi su sprovedeni u okviru projekta Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom Kovid-19 u 18 lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samouprava koji se sprovodi u okviru programa Nemačke razvojne saradnje Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Partneri u projektu su Generalni sekretarijat Vlade Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a partneri u realizaciji su udruženja Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija.

"Naša podrška uvek je bila usmerena na pronalaženje dugoročnih rešenja, a obezbeđivanje stabilnog priključka na vodovodnu mrežu jedan je od najboljih primera iz prakse. Ovakav model saradnje obezbedio je pristup vodi za više od 500 porodica, koje su ovaj trenutak čekale dugo. Zajedno smo pokazali da se za manje od 1000 evra jednoj porodici može obezbediti pristup tekućoj vodi, menjajući njihov život trajno", rekao je Šib.

Državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Olena Papuga zahvalila se svim učesnicima u projektu.

"Naša zapažanja su pokazala da veliki broj romskih porodica u 21. veku živi bez elementarnih uslova za život, među kojima je voda. Zato zato smo odlučili da se priključimo ovom projektu", rekla je Papuga.

Osnovni cilj projekta je prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije kovida 19 u oblasti obrazovanja, poboljšanje pristupa vodi i unapređenje informisanja i imunizacije protiv kovida 19, kao i tehnička podrška lokalnim institucijama za potrebe praćenja toka pandemije.

Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović zahvalio se na poseti i tom prilikom istakao da i oni kao lokalna samouprava samostalno učestvuju u osnaživanju marginalizovanih grupa koje žive na teritoriji te opštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.