All stars bend zatvara Pančevački džez festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

All stars bend zatvara Pančevački džez festival

Ovih dana Pančevo je u znaku džeza. Naime Pančevački džez festival koji se održava 22. put i ove godine okupio je poznata imena evropske i američke džez scene. Festival se završava večeras nastupima poznatog trubača Čarles Toilivera i njegovog All Stars bend i italijanskog tria koji predvodi Paolo Fresu.

Ovogodišnji Pančevački džez festival doneo je zanimljiv presek američke I evropske scene ,takođe I kombinaciju tradicionalnog i modernog džeza. Pančevački pijanista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dragan Ćalina sa svojim kvartetom otvorio je festival predstavljajući prvi autorski album.

"Kao svakom džez muzičaru, festivali su izuzetno značajni ,to je mesto gde mi možemo da prezentujemo neki autorski materijal. Da nije ono što inače sviramo po klubovima a to su standardi i neka" easy listening "džez muzika", rekao je.

Sa austrijske džez scene, koja poslednjih desetak godina doživljava vrtoglav uspon,posetioce su svojim interesantnim avangardnim nastupom oduševili "Little Rosies Kindergarten". Sastav od 13 mladih muzičara u atipičnoj big-bendovskoj formaciji.

"Važan aspekt u umetnosti je razigranost. Zato u nazivu imamo reč vrtić. Mi zamišljamo da smo na velikom igralištu I svi zajedno, igramo se , komponujemo i stavarmo muziku", dodao je Ćalina.

Netipičan džez, drugačiji u kombinaciji sa elektronskom muzikom priredio je američki sastav "Mark Guiliana Beat Music".

Frontmen - renomirani američki bubnjar sarađivao je sa brojnim zvezdama savremenog džeza a Njegovu muziku mnogi opisuju kao retro – futurističku.

"Inspirišu me različiti muzički žanrovi, među njima je i elektronska muzika. Ipak, najvažnija je radost koju osećam kada sviram sa drugim muzičarima, kada možemo i da improvizujemo. Najbolja muzika koju sam stvarao nastala je kada se sve poklopi i dođe prirodno,spontano", zaključio je on.

Kulturni centar izdao je i monografiju koja predstavlja presek prvih 20 godina Pančevačkog džez festivala.

Sa nizom fotografija i tekstova inostranih džez kritičara o festivalu koji je odavno prešao granice lokalnog pošto je Pančevo već godinama mesto okupljanja najpriznatijih svetskih džez muzičara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.