Započeta poslednja faza modernizacije lovaca MiG-29, posle više od 20 godina kadeti VA na obuci za srednji transportni helikopter

Izvor: TangoSix.rs, 28.Okt.2020, 11:36

Započeta poslednja faza modernizacije lovaca MiG-29, posle više od 20 godina kadeti VA na obuci za srednji transportni helikopter

Nakon Načelnika generalštava Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, 204. vazduhoplovnu brigadu (vbr) na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici juče je, u pratnji  komandanta RV i PVO Vojske Srbije general-majora Duška Žarkovića, posetio i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Iz Ministarstva odbrane navedeno je da je tokom obilaska i nakon referisanja o stanju i operativnim sposobnostima 204. vazduhoplovne brigade, ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Vulin prisustvovao prikazu radova na modernizaciji aviona MiG-29 čija je poslednja faza počela ovih dana.
U hangaru je na jednom delu snimka vidljiv, najverovatnije, MiG-21 evidencijskog broja 16178 koji je, najverovatnije, neperspektivan za remont. U poslednjih pet dana na Flajtradaru su se mogli pratiti letovi transportnih aviona Il-76 ruske kompanije Aviakon Citotrans, koji su leteli na direktnoj liniji Moskva-Batajnica i Anapa-Batajnica. Kako Tango Six saznaje letovi su povezani sa isporukom opreme za modernizaciju srpskih MiG-ova 29 ali i za isporuku tenkova T-72 koje je Rusija donirala Srbiji. Takođe primećen je i barem jedan let aviona An-12 kompanije RSK MiG.
Modernizaciju lovaca MiG-29 obavljaju specijalisti ruske kompanije RSK MiG / Foto: isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije Kako je saopšteno, nakon modernizacije tih vazduhoplova oni će biti “podignuti na nivo 4+ i time će naše nebo biti još bolje čuvano i još sigurnije“.
Ministarstvo odbrane podsetilo je da je zahvaljujući Vojnotehničkom sporazumu koji su postigli predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije dobilo veliku donaciju u avionima, u njihovom opremanju i modernizaciji, koja se odvija u skladu sa programskim dokumentima.

 
Prilikom jučerašnje posete 204. vbr odlazeći ministar odbrane obišao je i kadete Vojne akademije koji se u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili obučavaju na helikopterima Mi-17V-5 kao i kadete koji se na avionima Lasta V-54 obučavaju u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili.
– Posle 22 godine promenili smo plan i program školovanja naših pilota na vazduhoplovnom smeru Vojne akademije. Zato naši piloti helikoptera više neće morati da idu na posebne preobuke, već sve što treba da znaju naučiće već na Vojnoj akademiji i odmah kada okončaju svoje školovanje moći će da postanu deo posade vazduhoplova – istakao je ministar Vulin.
Prema njegovim rečima, na taj način, osim što brže usvajaju znanja, omogućava im se brže karijerno napredovanje, pa će postati vođe svojih helikoptera mnogo brže, baš onako kao što su radile generacije pre njih.
Prva generacija kadeta VA koja se posle više od 20 godina obučava na srednjem transportnom helikopteru / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Na obuci na batajničkom aerodromu je i kadet pete godine Vojne akademije Aleksandar Dimovski koji ističe da je ta obuka specifična jer prethodne dve decenije kadeti nisu dolazili na obuku za taj helikopter.
– Mi smo prva generacija posle 20 godina. Obuka je veoma zanimljiva, jer sam oduvek želeo da se bavim transportnim letovima i ovo je neka vrsta ispunjenja mog sna – rekao je kadet Dimovski.
Obuka kadeta 141. klase izvodi se na školskom avionu Lasta V-54 / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Njegov „klasić“ kadet Stefan Grbić govorio je o obuci kadeta 141. klase na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo, odnosno o obuci pilota aviona na instrumentalnom letenju.
– Letimo na avionu V-54 Lasta i avion je izuzetno dobar. Opremljen je uređajem Garmin G500 što nam olakšava obuku u instrumentalnom letenju. Takođe, obuka je interesantna, ali zahteva koncentraciju u toku leta, pogotovo instrumentalni prilaz, a nakon završenog instrumentalnog letenja očekuje nas obuka u noćnom letenju – istakao je kadet Grbić.

 
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Započeta poslednja faza modernizacije lovaca MiG-29, posle više od 20 godina kadeti VA na obuci za srednji transportni helikopter appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.