Izvor: Luftika.rs, 09.Mar.2019, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravljena misica koja je dala život za otadžbinu: Braniću Srbiju i kad budem mrtva!

Ljiljana Žikić Karađorđević je bila dobrovoljac srpske vojske u toku bombardovanja SR Jugoslavije. Nedavno je obeležena godišnjica smrti, a njene reči i pesme koje je ostavila u amanet narodu ostaće urezane u srpskoj i storiji kao ožiljak na koži.
Ljiljana je rođena 9. marta 1957. godine u Kragujevcu. Kao dete i tinejdžerka pohađala je muzičku i baletsku školu. Kao devojčica je bila angažovana u dečjem pozorištu “Jaokim Vujić”. Pobedila je na takmičenju za Mis Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << 1978. godine, piše Noizz.
Diplomirala je na beogradskom FON-u kao inženjer organizacionih nauka. Imala je dva braka u životu i šestoro dece. Bila je jedna od onih neustrašivih žena koja je bila spremna sve da izgubi za svoju zemlju. Nažalost, izgubila je svoj život 1. aprila 1999. godine u blizini sela Ljubenić prilikom obavljanja borbenog zadatka.


Dala život za slobodu svog naroda!Kada je u martu 1999. godine pocela agresija NATO-a i šiptarskih teroristana Srbiju,…
Gepostet von Љиљана Жикић Карађорђевић Ljiljana Zikic Karadjordjevic am Donnerstag, 3. November 2016

Odlikovana je ordenom u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.
Novija srpska istorija je ispisana primerima žrtvovanja žena za svoj narod. Za većinu isti taj narod nije nikad čuo.
Sećanja čuvaju njihovi bližnji i poneki članak u novinama.
Ljiljana je napisala pesmu i oproštaj, epitaf, spomenik i kamen graničnik između čojstva, vere, nevere, časti, života i smrti. Ona je u pesmi “Braniću Srbiju i kad budem mrtva” koja je objavljena 26. aprila 1999. godine u listu “Svet” opomenula svoj narod da je važno da sačuvamo barem zrno stida u sebi.
Uspomenu na Ljiljanu, njen život i hrabrost čuva njeno šestoro dece.
Postoji inicijativa da neka ulica u Kragujevcu dobije njeno ime.
10 heroina koje su zadužile Srbiju


Gepostet von Љиљана Жикић Карађорђевић Ljiljana Zikic Karadjordjevic am Samstag, 10. September 2016


Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Kragujevac

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.