Vulin sa ministrima odbrane: Neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova

Izvor: Večernje novosti, 18.Feb.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin sa ministrima odbrane: Neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova

Ministar odbrane Srbijeistakao da se Srbija protivi smanjivanju broja pripadnika KFOR-a koji su angažovani na Kosovu i Metohiji Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zahvalio je danas ministru nacionalne odbrane Grčke Evangelosu Apostolakisu na kontinuiranoj podršci te zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje "takozvane vojske Kosova". Pročitajte još: "Srbija se protivi smanjivanju broja pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << KFOR-a koji su angažovani na Kosovu i Metohiji, jer za Srbiju KFOR predstavlja jedinu oružanu formaciju na Kosmetu", rekao je Vulin u razgovoru sa Apostolakisom sa kojim se sreo u Abu Dabiju, na međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2019, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. Pročitajte još: Apostolakis je rekao da će Grčka "nastaviti sa pružanjem podrške Srbiji po pitanju Kosova i Metohije" i naglasio da se ne slaže sa izjavama albanskih zvaničnika koji pozivaju na ukidanje granica, pohvalivši odmerenu reakciju srpskih političara". Vulin i Apostolakis su istakli da su zadovoljni dosadašnjim nivoom saradnje u oblasti odbrane, a posebno su naglasili značaj zajedničkih vojnih vežbi specijalnih snaga, kao i zajedničko učešće u borbenoj grupi HELBROC gde je Grčka vodeća nacija. Vulin je i u razgovoru sa ministrom odbrane Češke Lubomirom Metnarom u Abu Daiju istakao da je pokušaj stvaranja "vojske Kosova" u suprotnosti sa međunarodnim pravom i predstavlja najveći bezbednosni problem u regionu i ukazao da je za Srbiju po Rezoluciji 1244 KFOR jedina oružana formacija na Kosovu i Metohiji. Vulin je češkog kolegu upoznao sa činjenicom da je srpska odbrambena industrija u razvoju i predložio da se proširi saradnja i na taj segment, naročito u oblasti zajedničkih projekata za svetsko tržište. Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je i da se Vulin danas na sajmu naoružanja sastao i sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom Ahmedom Al Bovardijem. Ministri su se složili da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i UAE veoma razvijena kao i da postoji mogućnost daljeg unapređenja. Naročito su istakli saradnju na poljima obuke, medicine i vojne bezbednosti, a najavili su i razvoj vojno-tehničke saradnje i nastavak projekata koje zajedno rade Srbija i UAE. ; Vulin je Al Bovardiju predložio proširenje saradnje i na oblast obrazovanja i da se oficiri Vojske UAE usavršavaju na Univerzitetu odbrane u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Gojković sa visokim zvaničnicima Kenije o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2019, 13:13

Predsednica Skupštine Maja Gojković zahvalila je danas visokim zvaničnicima Kenije, koja nije priznala nezavisnost KiM, na čvrstom stavu i poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije, a predsednik skupštine te zemlje Džastin Maturi istakao da Kenija poštuje Rezoluciju 12 44 SB UN...Gojković...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.