Vulin: Vojska Srbije odgovorila svim izazovima i pokazala organizovanost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2020, 12:47

Vulin: Vojska Srbije odgovorila svim izazovima i pokazala organizovanost

Od virusa korona preminula su tri pripadnika Vojske Srbije – dva civilna i jedan podoficir. Trenutno su inficirana 52 vojnika, a njih 167 je u izolaciji. Predstavljajući rezultate i angažovanje pripadnika Vojske Srbije tokom vanrednog stanja, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je za vreme pandemije vođena besomučna i potpuno neutemeljena medijska kampanja protiv privremenih bolnica, u čijem formiranju je učestvovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojska.

Na merama borbe protiv virusa korona dnevno je bilo angažovano preko 1.500 pripadnika Vojske. Oni su obezbeđivali 18 graničnih prelaza, 51 zdravstvenu i 153 ustanove socijalne zaštite. Bilo je angažovano 2.200 vozila, koja su prevezla 29.000 tona tereta.

"Vojska Srbije je pokazala koliko je dragocena svojoj zemlji. Vojska Srbije je iznad svega pokazala kakve ljude ima. Borba protiv korona virusa se nije vodila ni oružjem, ni tehnikom. Vodila se ljudima, vodila se organizacijom, vodila se obukom, vodila se posvećenošću svom pozivu i, iznad svega, svojoj zemlji", istaka je Vulin.

Vojska je dobila zadatak da obezbedi 20 kolektivnih centara za migrante, u kojima se i u ovom trenutku nalazi preko 8.000 ljudi. Oni su stavljeni u karantin, a nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze. Međutim, dogodilo se nekoliko ozbiljnih incidenata.

"Vojska Srbije je u tri navrata morala da upotrebi vatreno oružje. Vatreno oružje je primenjeno bez primene smrtonosne sile. Niko nije povređen. Pucalo se u vazduh. Sprečilo se organizovano i masovno bekstvo migranata", rekao je Vulin.

Za zdravstveni nadzor građana pristiglih iz inostranstva formirano je 18 objekata. Na Karaburmi je izgrađena Kovid-bolnica za 12 dana, a po naređenju kriznih štabova, u 5 gradova oformljeno je 9 privremenih bolnica, u kojima je vojska postavila preko 5.000 kreveta.

"Mi smo pokazali koliko možemo da budemo brzi, koliko možemo da budemo efikasni, koliko možemo da radimo kada je to potrebno", podvukao je Vulin.

Rad je pratio moral na visokom nivou. Procenat bolovanja tokom vanrednog stanja bio je manji nego u istom periodu prošle godine, a više od 80 odsto vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka martovske generacije izrazilo je želju da postanu profesionalni pripadnici Vojske, koja je i tokom vanrednog stanja obavljala svoje operativne zadatke.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tri srpska vojnika preminula od virusa korona

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2020

BEOGRAD - Tri pripadnika Vojske Srbije preminula su od posljedica virusa korona, a do sada je bilo inficirano njih oko 300, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.