Vulin: Vojska Srbije je dragocen saveznik i u Libanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2020, 15:40

Vulin: Vojska Srbije je dragocen saveznik i u Libanu

Pripadnike pešadijske čete koji će se u februaru priključili multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu, obišao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu gde se pripremaju za odlazak u misiju.

Svi pripadnici Vojske Srbije i 11. pešadijskog bataljona pokazuju veliku motivisanost i veliku spremnost da rade, da učestvuju u mirovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << misiji i da pokažu koliko je VS dragocen saveznik, rekao je Vulin.

Ministar je podsetio da VS mirovne misije shvata veoma ozbiljno i zbog toga i naše učešće u njima mora da bude pripremljeno na najbolji mogući način.

Kako kaže VS svoje pripadnike - momke i devojke šalje na teška mesta, tamo gde je potrebno doneti, osigurati i očuvati mir, ali i na mesta na kojima predstavljamo Srbiju, VS, našu zemlju i naš narod.

"U misiji UNIFIL, bez obzira na sve incidente u Libanu, nijedan naš pripadnik nije povređen, nije ugrožen, svi su zdravi, bezbedni, nemamo pozitivnih na korona virus i s nestrpljenjem čekaju da se vrate kući", rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, gde god se VS pojavila u mirovnim misijama imali smo samo pohvale i želju da nas bude više i da ostanemo duže.

Gde god da se nalazi VS, uvek pokazuje koliko je država Srbija vredna i koliko je dobar i pouzdan partner, naveo je ministar.

Komandir čete koja se priprema za Liban major Zoran Cvejić rekao je da je u toku individualna obuka u trajanju od četiri nedelje, a potom se pešadijska četa upućuje u Bazu Jug.

"Tu je težište na obuci odeljenja i vodova za izvršavanje zadataka koji će ih čekati u Libanu. Na kraju sledi procena obučenosti za upućivanje u misiju posle čega je pešadijska četa spremna, dobija sertifikat i može biti upućena u mirovnu misiju", rekao je Cvejić.

Pripadnika pešadijske čete zastavnik Želimir Mega rekao je da individualna obuka radi na borbenim motornim vozilima koja se koriste u misiji. Tu je, kako dodaje i obuka nišandžija koji nisu na borbenim vozilima, bolničara i ona koja podrazumeva rukovanje ličnim naoružanjem, optoelektronskim i telekomunikacionim sredstvima.

Pripadnici pešadijske čete su tokom današnje obuke prikazali rad u taktičko-operativnom centru i uvežbavali složene taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, poput patroliranja, pratnje konvoja, pružanja prve pomoći i postupak sa ranom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.