Vuletić: Potezi Prištine posledica njihove nesigurnosti

Izvor: RTS, 06.Dec.2018, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: Potezi Prištine posledica njihove nesigurnosti

Politička ofanziva Srbije na međunarodnom planu i dve nepovoljne situacije za Prištinu - neuspeli pokušaji kontrole prenosa električne energije i prijem u Interpol - uzrokovali su nerazumnu odluku Prištine da se uvede carina od 100 odsto za robu iz centralne Srbije, rekao je za RTS sociolog Vladimir Vuletić.
Podizanje carine na robu iz centralne Srbije i najave o formiranju kosovske vojske pokušaji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su da se fokus prebaci iz političkog u neki drugi okvir što mora stalno da se ističe, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Vladimir Vuletić.

"Nije sporno da zemlje koje su priznale kosovsku nezavisnost u nekom narednom periodu očekuju da Kosovo dobije sve atribute državnosti, pa i vojsku ali to može da postane problem za Albance jer to sada rade bez koordinacije sa centrima moći na koje se oslanjaju a oni to ne vole. Prištinske vlasti pokušavaju da ubrzaju stvari, osećaju neku vrstu nesigurnosti jer više nije tako izvesno ono što je bilo 2008. godine i pokušavaju na tempu pa je moguće da će u toj nameri napraviti i neku grešku sa kojom ne bi bio saglasan NATO a to bi za njih bio problem", rekao je Vuletić.
Kada je reč o raspoloženju kod kosovskih Srba Vuletoić smatra da je važno da postoji energija.
"Važno je da se ne predaju, da ne upadnu u apatiju. Performansi koje organizuju studenti jesu poruka EU i međunarodnoj zajednici ali mnogo je važniji njihov efekat na ljude koji žive  tamo. Kada vide da mladi žele da ostanu, da žive tamo kao svoj na svome. Dok god ima energije ima i života za Srbe tamo", rekao je Vuletić.
Bez obzira na kritike koje se upućuju na neaktivnu ulogu Brisela  EU je najzainteresovanija da se odnosi između Beograda i Prištine reše na miran način. Svi ostali imaju i neke druge interese, smatra Vuletić.
"Utisak je da u SAD ima dve ili više frakcija oko toga kako rešiti ovaj čvor. Nova administracija u Vašingtonu dala je novu dinamiku i zeleno svetlo za razmišljanja o mogućnosti razgraničenja, šta god to značilo. Očigledno je da je sada više stvari na stolu i to je u izvesnom smislu za Srbiju bolje nego ranije kada smo imali situaciju da su govorili da je Kosovo u granicama koje su od strane SAD priznate 2008. godine", objašnjava Vuletić.
Trenutna situacija je opasna zato što bilo kakav incident, čak i slučajan, može da vodi eskalaciji sukoba što bi bilo najgore i za Srbe ali i za sve ostale, smatra Vuletić.
"Ovo je situacija koja mora da se prevaziđe, bez obzira što još uvek traje dizanje uloga", rekao je Vuletić.
Kada je reč o poslednjim događajima u Sarajevu i napuštanju sednice od strane srpskog člana prednjedništva BiH zbog nemogućnosti da istakne i zastavu republike Srpske, Vuletić kaže da pitanje unitarizacije ili konfederacije i dalje muči Bosnu i Hercegovinu.
"Na žalost mnogi misle da bi se problemi, poput ekonomskih, rešili centralizacijom. Mnogi problemi sa kojima se tamošnje društvo suočava, a koji imaju uzroke na sasvim drugim stranama, prebacuju se na politički plan i pitanje da li ćete imati više ili manje centralizovanu Bosnu", rekao je za RTS Vladimir Vuletić.

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.