Vojska Srbije mnogostruko snažnija nego ranije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2020, 04:23

"Vojska Srbije mnogostruko snažnija nego ranije"

Vojska Srbije danas je mnogostruko snažnija nego ranije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da sada počinjemo da se merimo sa snažnijim zemljama, čemu govore u prilog i nove bespilotne letelice.

Vučić je istakao da šest novih bespilotnih letelica, koje su kupljene u Kini, imaju veliki domet i mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od oko 9.000 kilometara, i da na 250 kilometara snimanju teren, položaje neprijateljskih jedinica i položaje od interesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Srbiju.

"To postaje savremeni način ratovanja. Mi nismo imali šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama, a sada to počinjemo. Uvodimo tehnologije koje nismo imali", podvukao je Vučić na batajničkom aerodromu.

Istakao je da je važno i to što je dogovoren transfer tehnologija sa kineskim partnerima, što znači da se Pegaz uvodi u sistem Vojske Srbije.

"Vojska Srbije danas je mnogostruko snažnija nego ranije", naveo je predsednik.

Dodao je da na šest letelica ukupno ima 18 raketa.

"To je za sada, a kupićemo još, jer nisu skupe. Ovo je najbolje oružje", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko su plaćene letilice iz Kine, Vučić je odgovorio da kada je reč o vojnim nabavkama takvi ugovori se drže u tajnost, ali je dodao da “nisu skupi”.

“Nisu mnogo, i ja sam se iznenadio kada sam čuo konačnu cenu”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da se svi ugovori koji se odnose na saradnju sa Kinom drže u tajnosti, Vučić je odgovorio da to nema veze sa Kinom, te da Srbija kada nabavlja vojnu opremu i od drugih zemalja ugovore i cene drži u tajnosti.

“I kada nabavljamo od neke druge zemlje, što se tiče vojne opreme, drži se u tajnosti, to nema veze sa Kinom”, rekao je Vučić i dodao da Srbija o kupovini devet helikoptera od Erbasa ima klauzulu o tajnosti.

Novi dronovi Vojske Srbije za još bolju sposobnost izviđanja iz vazduha

Vojska Srbije predstavlja danas nove bespilotne letelice SN-92A, koje će podići i značajno unaprediti sposobnost izviđanja iz vazdušnog prostora srpske armije.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsedniku Vučiću novi sistem - šest letelica, sa po dve rakete, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo.

Veoma su precizne i nečujne, a pokrivaju funkciju izviđanja danju i noću.

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Nabavkom ovih letelica Voska Srbije dobiće novu klasu vazduhoplova i sasvim nove mogućnosti, a još značajnija je saradnja sa kineskim stručnjacima na zajedničkom razvoju i proizvodnji domaće bespilotne letelice srednjeg dometa - Pegaz.

Potpuno ovladavanje ovim sistemom omogućiće dalji razvoj sposobnosti Vojske Srbije u oblasti autonomnog naoružanja koja će biti dominantna u ratnim sukobima 21. veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS PREDSTAVLJANJE NOVIH DRONOVA VOJSKE SRBIJE: Sve što znamo o letelicama CH-92A koje su stigle iz Kine (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2020

Ključan i transfer tehnologije za domaćeg "Pegaza"...Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić prisustvovaće danas prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici...Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić: Savremen sistem ratovanja, dogovoren transfer tehnologije s kineskom stranom VIDEO

Izvor: B92, 04.Jul.2020

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazivanju novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici...Vučić je tom prilikom pitao pripadnike VS da li su zadovoljni ovim letelicama, na šta su odgovorili da jesu...Predstavnici Ministarstva odbrane...

Nastavak na B92...

UŽIVO VUČIĆ U BATAJNICI Predstavljanje novih dronova VOJSKE SRBIJE!

Izvor: Kurir, 04.Jul.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.