Vučić na prezentaciji helikoptera: Srbija ovo nikada nije imala

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na prezentaciji helikoptera: Srbija ovo nikada nije imala

Prezentacija novih helikoptera Mi-35M, H-145M i Mi-17 kojima je opremljena Vojska Srbije održana je na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici. Kada se pogleda kako mašine izgledaju, jasno je zašto za njih kažu da su "strah i trepet", rekao je na predstavljanju letelica predsednik Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić je na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prezentaciji istakao da "Srbija ovo nikada nije imala" i ocenio da se radi o najmodernijim evropskim i ruskim helikopterima – od kojih su novi Mi-35M za Vojsku Srbije stigli na aerodrom u Batajnici drugog decembra, pre nego što najavljeno tokom obilaska fabrike tog helikoptera u Rostovu na Donu.

"Kada pogledate kako mašine izgledaju, jasno vam je zašto za njih kažu da su strah i trepet i zašto ih neki nazivaju 'đavoljim kočijama'. Za nas su oni čuvari naše zemlje i neba. Srećni smo i ponosni što se nalaze u našoj zemlji", istakao je Vučić.
Istakao je da su nabavljeni najmoderniji jurišni helikopteri Mi-35M za koje kažu da teško da imaju premca u svetu. Zahvalio je ruskim prijateljima koji pomažu da se helikopteri sklope.
Kako je rekao, poslednji od helikoptera H-145 su stigli pre nekoliko dana.
Istakao je helikopteri Mi-17 nose vedra vode da bi moglo da se interveniše u slučaju požara.
Čestitao je vojsci i građanima, i rekao da "naši vojnici ne žive samo za platu, već i za svoju zemlju, i za ono sa čim i u čemu rade".

Predsednik je ukazao da je nabavka helikoptera bila moguća zato što je rešeno pitanje javnih finansija, zahvaljujući teškim reformama.
Vučića su sa karakteristikama četiri nova helikoptera Mi-35M upoznali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i predstavnici Ministarstva odbrane i vojske.
Prezentaciji helikoptera prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.
"Dobili značajne popuste od Rusa za helikoptere"
Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17, izjavio je predsednik odgovarajući na pitanje novinara koliko košta nabavka četiri helikoptera.
"O ugovoru se ne govori. Dobili smo značajne popuste od ruske strane za nabavku. Reč je o više od deset miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cene. Hvala našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić.
Dodao je da govori o cenama po jednom helikopteru, kao i da je nabavljeno četiri helikoptera Mi-35 i tri nova Mi-17, pored već dva nabavljena Mi-17.

Vučić je podsetio da je Srbija od "Erbasa" kupila ukupno devet helikoptera H-145 za vojsku i policiju, i da oni koštaju 11, 12 ili 13 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se računa porez ili ne.
Na pitanje novinara da li odluka da se stane sa nabavkom novog oružja posledica pritiska zbog vojne saradnje sa Rusijom, predsednik je poručio da je to odluka Srbije, kao i uvek, i odbacio navode da je to posledica pritisaka zbog saradnje sa Rusijom.
"Kad dobijete upozorenje od Amerikanaca, onda kažete 'dobro, polako'... Ali mi ćemo i dalje da gledamo da naša vojska bude najsnažnija. Ali to nije jedina stvar... imate i finansije", rekao je Vučić.
"Srbija neće proizvoditi rakete sa Rusima"
Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidi, izjavio je predsednik.
Povodom navoda medija da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio da ne može da potvrdi takve informacije.
"Ne mogu da potvrdim to, pošto mnogi vole da se igraju različitim informacijama, a ja ne mogu tako neodgovorno da se ponašam. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo saradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa i nezavisnog vešanja koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u narednih nekoliko godina ne možemo da budemo na nivou Rusa u tom pogledu", objasnio je predsednik.
A što se tiče toga da ćemo nabaviti rakete "s-milion", pozvao je na realniji pristup:
"U skladu sa našim mogućnostima i potrebama države uključivaćemo se u proizvodnju raketa, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Vojska ovako nikad nije bila opremljena

Izvor: Danas, 07.Dec.2019

"Srbija nikada ovo nije imala", izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera Vojske Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.