Vučić: Jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena i opustošena, snažimo Vojsku da bi je zaštitili

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 21:34

Vučić: Jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena i opustošena, snažimo Vojsku da bi je zaštitili

Jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena, bedna i opustošena Srbija, zemlja bez vojske i ekonomije, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da se ti nikada neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka.

"Juče je otišao u Crnu Goru jedan ambasador zemlje EU iz Beograda koji pokriva i Crnu Goru iz Beograda, i rekao - ne možete da uđete u vladu jer nećemo da Vučić i Srbija imaju dva svoja ministra", kazao je Vučić gostujući u Fokusu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na B92.

Srbija ima duplo više stranih investicija nego četiri zemlje

Srbija je u 2020. godini imala 3,015 milijardi stranih direktnih investicija, a Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija su u istom periodu sve zajedno imale 1,7 milijardi evra, izjavio je Vučić.

“Mi imamo gotovo duplo više nego te četiri zemlje zajedno. Neko će reći, pa veći smo. Pa jesmo duplo veći od BiH, pa dodajte tome Severnu Makedoniju, pa i Albaniju, pa i Crnu Goru, pa ćete da vidite da smo za četiri miliona manji, a imamo duplo više stranih direktnih investicija”, rekao je Vučić na B92.

On je dodao da Srbija takođe ima i bolju stopu rasta od svih tih zemalja.

"A, ne smeta mu Rama, Tači i Kurti, koji imaju po pet ili šest ministara u nekoj drugoj vladi, niti u crnogorskoj vladi, kada su ih imali, ali mu smeta, ne ni Vučić, nego pripadnici istog naroda kome pripada Vučić", naveo je predsednik.

Dodao je da je reč o ambasadoru iz zemlje Beneluksa i zapitao kako to taj ambasador ima pravo da kaže "ovi smeju da uđu u vladu a ovi ne smeju", a Srbija ne sme da kaže da želi da pita za pravo svog naroda.

"Nas pitaju neke članice EU za 0,18 odsto njihovog življa u Srbiji, a Srbija ne sme da pita za pravo svog naroda", naglasio je Vučić.

Vučić kaže da Albanaca u Severnoj Makedoniji ima 24 odsto i da Albanac u toj zemlji može da bude na svim funkcijama i u vladi, skupštini i svuda drugde, uz pitanje - šta to Srbi mogu da budu u CG sa 28,6 odsto i sa još skoro 60 odsto ljudi koji govore srpskim jezikom.

"Kada imate takav pritisak spolja i da Srbija uvek mora da bude slabija i da ostali budu ujedinjeni protiv Srbije, koja ne sme da bude snažna, onda imate problem. Naš odgovor je ili da se saglasimo sa tim i uđemo u matricu svesnog optuživanja i pripisivanje krivice svom narodu, ili ne", naglasio je Vučić.

Dodaje da Srbi samo hoće da budu svoji na svome i da Srbi u Banjaluci i u Pljevljima žive tu vekovima i pita da li je problem što u drugim zemljama žive pripadnici srpskog roda.

Takođe, Vučić se pita da li je problem što Srbija pomaže srpska udruženje i organizacije u Crnoj Gori, i zašto ne bi bratske stranke mogle da sarađuju u regionu, kao što je to slučaj u EU.

"Čime smo ugrozili bilo čiju nezavisnosti? O svakoj reči vodim računa, ali jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena, bedna i opustošena, bez vojske i ekonomije i nikada se neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka. Rekli su da su se njihovi dedovi i očevi borili Srba i CG? Kakav je to istorijski falsifikat i niko ne sme da odgovori na to, jer će biti prokazan na najstrašniji način", primetio je on.

Vučić kaže da pećinski nacionalizam baštine oni koji bi da menjaju istorijske činjenice i koji bi da promene sve za šta su se i sami zalagali do pre decenije ili dve ,da bi mogli da budu na vlasti i dodvore se nekom drugom ko bi i podržao da bi bili na vlasti.

"Nisam neko ko se nije menjao, samo magarci se ne menjaju, ali svakoga dana se trudim da učim i zato sam obazriv oko svake reči. Znam da je Srbiji najpotrebniji mir u ovom trenutku i dalji napredak jer Srbija ide brže od ostalih, izvinite svi drugi. To je problem svih ostalih što Srbija ide bolje i brže", naglasio je Vučić.

Pojedini zameraju zašto se izdvaja još para za vojsku

Vučić je ponovio, povodom navodnog "non pejpera" slovenačkog premijerka Janeza Janše, koji prekraja granice na Balkanu, da nikakvu mapu ili plan nije video, da može da pretpostavi šta bi Janša pomislio ili želeo, ali da nešto što nije ni video ne može ni da zameri ni da pohvali.

Vučić je primetio i da nekima ne odgovara da o tome govore ili da sa tom mapom povezuju Janšu illi nekoga iz EU, već bi više voleli da to pripišu Srbiji, od pojedinih krugova u Crnoj Gori, BiH, Zagrebu.

“Ali, to mnogo više govori o njima, nego o nama . A, ja nisam neko ko će lažno da optuži nekoga poput Janše, a da nešto nisam video”, rekao je Vučić.

Ponavlja da nikakav plan nije video, te da bi lagao kada bih rekao nešto drugo, ali da može da zamisli šta bi Janša pomislio, rekao ili želeo da vidi.

“Ali, ja to nisam video i ne mogu ništa da kažem, ni da zamerim ni da pohvalim. Ne znam gde su to videli neki drugi, kako su videli, ali znam da još od komunističkog vremena, čim bi neko rekao bilo šta o srpstvu, što ne bi bilo nacionalistički ili šovinistički, bio bi prokazan i o njemu bi se govorilo sve najgore”, rekao je Vučić.

Dodaje da su bar tri zemlje regiona, orkestrirano počele da napadaju Janšu, ali i Srbiju, pa njega “usput”, što je kaže, matrica koja postoji od 1950-ih i 1960-ih godina.

“Ta matrica postoji i u Srbiji, posebno u beogradskoj čaršiji u kojoj sve što se povezuje sa bilo kakvom idejom srpstva, od spomenika Stefanu Nemanji, do obnove Hrama i sve što radimo, uvek je problem. Šta god da uradite, uvek je problem, jer će to da vrati tobože nacionalističku Srbiju", rekao je Vučić.

Kako kaže, i u rebalansu budžeta pojedini zameraju zašto se izdvaja još para za vojsku.

“Valjda ne treba da imamo vojsku? Kada se sa svim tim suočite, znate da će svaki pokušaj da učinite da Srbija bude ozbiljna država, da pomognete svom narodu, biti osuđena na propast u sopstvenoj javnosti”, rekao je Vučić.

Niko ne reaguje na veliku Albaniju, ćute i u Beogradu

Vučić je rekao da se o stvaranju velike Albanije neskriveno govori i čak se priča intenzivira, a na to niko ne reaguje.

On je rekao odgovarajući na pitanje o izjavu Saljija Beriše o velikoj Albaniji, da je ponosan na činjenicu što je za one koji to propagiraju on najveća smetnja.

Vučić je rekao da ovde niko ne kaže da je Srbija za ujedinjenje sa Republikom Srpskom, ali da su svi su skočili protiv toga, dok o velikoj Albaniji svi ćute.

"Ćute i ovde u Beogradu i hvale te protagoniste. Sramota je autiošovinizam koji gajimo", rekao je Vučić.

On je povodom izjave Vljose Osmani da će Priština tužiti Srbiju za genocid i da će godinama čekati sporazum kojim će biti postignuto priznanje, rekao da je to veoma losa poruka, ali da ona govori istinu.

Ističe da je Srbija za otvorene razgovore i dijalog, ali da na najavu tužbe za genocid može samo da se kiselo osmehnete i pita - čemu onda sve.

Kada je reč o sporazumu i izjavi Ljose kaže:" Ako tako postižete kompromis, onda je jasno da ga ne želite i da hoćete zamrznuti konflikt". Ukazuje da ovde bilo glorifikovanja Kurtija, Osmani, kao nove generacija, a da se pokazalo da oni stvari menjaju samo na gore.

Povodom stvaranja vojne baze kod južnog dela Kosovske Mitrovice, ističe da to brine i nas i naš narod.

To su opasne ratne igre i mi nećemo takvim stvarima da s e igramo, poručuje i ističe da je nama mir prioritet i pitanje napretka.

"Nećemo dozvoliti pogrom našeg življa, To se neće dogoditi" poručio je Vučić.

Snažimo Vojsku da bi zaštitili Srbiju, delujemo preventivno

Vojska Srbije je danas 20-25 puta snažnija, ne računajući ljudske kapacitete, u odnosu na ranije, a vojsku jačamo da bismo zaštitili Srbiju, građane i da delujemo preventivno, kao i da svima koji misle da mogu da izvrše agresiju na Srbiju poručimo da to nije moguće, izjavio je Vučić.

Zato ćemo, istakao je, biti izloženi različitim vrstama pritisaka.

"Nastavlja se snaženje naše vojske. Danas su stigla dva nova rasklopljena 'miga 29', stižu još dva i uskoro još mnogo toga", precizirao je on.

Vučić je podsetio koliko je vojska svesno uništavana tokom prethodne vlasti i upitao kome smeta jačanje srpske vojske danas.

Pojasnio je da sve to Srbija radi da bi mogla da bude sigurna, da zaštiti svoje građane i da preventivno deluje u slučaju da neko pokuša da izvrši agresiju na Srbiju.

Ocenio je da je ministar Aleksandar Vulin bio odličan ministar odbrane, kao i da veruje da će Nebojša Stefanović biti vrlo dobar na toj poziciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.