Vučić: Početkom 2019. imaćemo najsnažniju armiju u regionu

Izvor: RTS, 10.Jun.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Početkom 2019. imaćemo najsnažniju armiju u regionu

Građani Srbije uskoro će moći da vide koliko nam je vojska snažnija, jača i bolja nego što je bila ranije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle obilaska Internata Vojne gimnazije. Država ulaže i nastaviće da ulaže u vojsku, poručio je Vučić.
Već početkom naredne godine imaćemo najsnažniju armiju u regionu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

"Četrdeset osam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina ništa nismo menjali na ovom objektu i to je velika greška i naroda i države da se ništa ne obnavlja. Danas ste mogli da vidite prvu fazu i smeštaj koji je na veoma visokom nivou", rekao je Vučić.
Kako je naveo, do sada su u prvu fazu uložena 32 miliona dinara, ali je došlo bolje vreme.
"Video sam nove, mlade ljude i došao sam da pozovem ljude iz Srbije, posebno sa juga Srbije da dođu zato što ih čeka dobra budućnost u Vojsci Srbije", rekao je Vučić.
Dodao je da će građani Srbije uskoro moći da vide koliko nam je vojska snažnija, jača i bolja nego što je bila ranije.
"Želim da sve naše objekte obnovimo i da izgleda neuporedivo bolje nego što je do sada", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je istakao da danas ulažemo mnogo više u Vojsku Srbije. Kako kaže, vojni budžet mogao bi da bude više od milijardu.
"Nisam slučajno rekao, već sledeće godine moći ćete da vidite da ne postoji snažnija armija od naše u regionu. Ali imamo nekoliko problema. Treba nam mnogo više vojnika. Najviše problema je zbog primanja, i njih ćemo povećavati. Najmanje problema imamo na jugu Srbije", rekao je Vučić.
Vučić je istakao da je problem i to što nam je tehnika zastarela, i kada budemo spremniji da prihvatimo novo naoružanje.
"Moramo i odnos prema vojnicima i policajcima da promenimo. Bez njih nećemo imati ni mir ni stabilnost. Želimo vojnike i oficire u uniformama. Ona sa sobom nosi čast, moral, ozbiljnost i disciplinu", rekao je predsednik. 
Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je renovirane učeničke sobe, čitaonicu i druge prostorije Internata Vojne gimnazije, čija je obnova završena pre desetak dana. 
Vojni budžet godišnje preko milijardu evra
Predsednik Vučić izjavio je da se u Vojsku Srbije u poslednje tri godine ulaže mnogo više nego što je vojni budžet od 650 miliona evra, te da budžet za Vojsku na godišnjem nivou bude oko milijardu evra i više i koristi se pre svega za modernizaciju vojske.

"Mi danas ulažemo mnogo više, nije naš budžet vojni svega 650 miliona kao što piše, zato što mi iz drugih izvora izdvojimo još 350 miliona dodatnih, te računajte da nam je vojni budžet milijardu ili preko milijardu", kazao je Vučić u izjavi novinarima nakon što je obišao Vojnu gimnaziju.
Dodao je da se poslednje tri godine troši mnogo više novca od onoga što piše u budžetu, ali da to ne ugrožava budžet, već se troše tekuće budžetske rezerve, novac iz suficita, te da je najveći deo tog novca iskorišćen za modernizaciju vojske.
"Mi do juče nismo imali ni jednu jedinu letelicu - lovca. Početkom sledeće godine mi ćemo imati 14 najmodernijih migova četvrte generacije, nije peta generacija, ali najmoderniji lovci četvrte generacije", kazao je Vučić i dodao da će Vojska Srbije imati helikoptere H- 145 kupljene od Nemaca i Francuza, te da su kupljena dva Mi-17 od Rusa, a da se kupuje još helikoptera od Rusa i borbenih i transportnih.
"To za zemlju našeg obima, naše teritorije i broja stanovnika nije malo, malo je u odnosu na Izrael, ali nije malo u odnosu na druge zemlje. Od zemalja sličnih ljudskih i teritorijalnih kapaciteta i potencijala u regionu, ne postoje snažnije armije od naše", istakao je Vučić.
Naveo je da postoji više problema, te da je jedan od njih ljudski potencijal i dodao da se mora imati mnogo više dece koja će da uče u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji, mnogo više vojnika.
Kada je u pitanju ljudski potencijal, kako je rekao, najmanje problema ima na jugu Srbije, a najviše je problema zbog niskih primanja i to u Vojvodini i Beogradu, a taj problem će rešiti poboljšanje standarda vojnika. 
"Pod dva imamo problem da je naša tehnika prilično zastarela, nije obnavljana decenijama, i dalje robujemo starim sistemima i teško prihvatamo novo naoružanje i to zbog procedura", naveo je predsednik i dodao da je potrebno promeniti odnos prema policajcimja i vojnicima u društvu, jer bez njih ne bismo imali ni mir, ni stabilnost.
"Zato sam rekao da želim da vidim što veći broj njih u uniformama, da se toga ne stide i da se time ponose, ako bude trebalo davaćemo i dodatne bonuse, jer će se zbog toga i građani na ulicama osećati sigurnije", kazao je Vučić.

Istakao je da je proces modernizacije armije proces od 10 godina, te da će za 10 godina građani moći da vide veoma respektabilnu i snažnu armiju, koja danas nije slaba, ali je potrebno da bude jača.
Govoreći o još uvek nerenoviranoj zgradi Ministarstva odbrane, Vučić je kazao da je teško bilo šta izvesti po tom pitanju, jer kada je, kaže, bio pronađen i investitor, rekli su mu da hoće da prikrije NATO zločine, iako je on prvi koji je počeo da obeležava velikim manifestacijama početak ageresije.
"Naša imovina je precenjena i vojsku mnogo košta čuvanje objekata koji ničemu ne služe, ali ne vredi, to je potreba da se sačuva na naše ime. Ne treba tako, dajte nekom ko će to moći da iskoristi, ne pričajte mi gluposti da kasarna u Negotinu košta 19 miliona evra, ništa tamo ne vredi 19 miliona evra", kazao je Vučić.
Dodao je da su se neke stvari u Vojsci promenile, ali da mora još dosta toga da se menja.
"Voleo bih kada bi vojska dala imovinu koja joj ne treba, a da ničim ne ošteti svoje vojne kapacitete, potencijale, odbrambene potencijale pre svega", zaključio je Vučić.
Predsednik Vučić obišao je renovirane učeničke sobe, čitaonicu i druge prostorije Internata Vojne gimnazije, čija je obnova završena pre desetak dana. 
Radovi su počeli u februaru, a tada je ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao da je za prvu fazu obnove izdvojeno više 30 miliona dinara.
U prizemlju internata, od 12. februara do 31. maja, zamenjene su podne ploče na svih 20 učeničkih soba, zamenjeni su svi prozori i vrata i stavljen laminat.
Takođe, zamenjeni su unutrašnji i spoljašnji ormani, ukupno njih 160, realizovani molersko-farbarski radovi i zamenjena elektro instalacija u učeničkim sobama, hodnicima, čitaonici i sobi za posete.

Grb Vojne gimnazije izrađen od podne keramike ugrađen je u pod hodnika, na ulazu u internat.
Uz to, izrađeno je i postavljeno 80 novih učeničkih stolova i stolica, a u izradi se nalazi 80 kreveta za učenike, koji će biti dostavljeni u narednom periodu.
Renovirana je soba za posete gde je izrađen nov nameštaj, zamenjeni prozori i vrata, uveden ADSL priključak na kome je priključeno pet računara i stavljen televizor.
U čitaonici su ugrađeni novi radni stolovi sa stolicama, laminat i uvedeni internet priključci, a na ulazu u internat adaptirane su stepenice i prijavnica, kao i fasada prijavnice.

Renovirani su mokri čvorovi, a adaptirana je čajna kuhinja. Nastavak istih radova planiran je i na ostalim spratovima u Internatu Vojne gimnazije.
U internatu ima mesta za 516 učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.
Sa predsednikom Vučićem Internat gimnazije je obišao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić najavljuje: Početkom 2019. imaćemo najsnažniju armiju u regionu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2018

Velike reforme u srpskoj vojsci..Već početkom naredne godine imaćemo najsnažniju armiju u regionu, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon obilaska renovinranih prostorija Internata Vojne gimnazije u Beogradu...Pročitajte i:..- 48 godina ništa nismo menjali na ovom objektu i to je velika...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.