Vojska pomaže uređenje arheološkog nalazišta na prokupačkom Hisaru

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Avg.2022, 10:06

Vojska pomaže uređenje arheološkog nalazišta na prokupačkom "Hisaru"

-Uz pomoć Inžinjerijskog bataljona Kopnene vojske Srbije postavljen je montažni most preko arheološkog nalazišta srednjevekovne „Jug Bogdanove“ tvrđave na brdu Hisar u Prokuplju, koji će omogućiti nastavak radova na uređenju kompleksa Hisar, rekao je v.d. direktor Narodnog muzeja Toplice Dragan Popović.

Prema njegovim rečima radi se o privremenom vojnom mehanizovanom mostu dugačkom 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << metara, nosivosti do 40 tona, koji je namenjen isključivo građevinskim mašinama koje su angažovane na asfaltiranju saobraćajnice i uređenju platoa u sklopu projekta „Uređenje brda Hisar“ koji finanasira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

-Radovi na uređenju „Hisara“ započeli su pre tri godine uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i realizovani su u tri faze, restauracija i uređenje letnje pozornice na vrhu Hisara kao dela srednjevekovne tvrđave, uređenje, asfaltiranje i osvetljenje puta od podnožja do vrha brda i izgradnja platoa i parkirališta za automobile na Hisaru, kazali su u lokalnoj samoupravi u Prokuplju.

Kako su objasnili tokom poslednje završne faze na tom lokalitetu arheolozi Narodnog muzeja u Prokuplju naišli su na arheološko nalazište dobro očuvanih ostataka srednjevekovne tvrđave, što je zaustavilo građevinske radove.

-S obzirom da je nalazište vredno i dobro očuvano, a na osnovu projekta Narodni muzej je od Ministarstva za kulturu dobio sredstva u vrednosti od 1.300.000 dinara za arheološko istraživanje tog lokalloteta, kazao je Dragan Popović.

-Radovi kojima rukovodi arheolog, viši kustos prokupačkog Narodnog muzeja Sanja Crnobrnja-Krasić po programu Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije na tom loklaitetu trajaće do 15. avgusta da bi bili nastavljeni u septembru ove godine, podvukao je Popović.

-Zahvalni smo Vojsci Srbije na pomoći koja će omogućiti završetak radova na izgradnji platoa i parkirališta na Hisaru i ujedno nama dati priliku za dalje arheološko istraživanje pomenutog lokaliteta, naglasio je v.d. direktor prokupačkog Muzeja Dragan Popović i dodao da će kada radovi na završetku platoa i parkirališta na Hisaru budu završeni, na sredini mosta biti postavljeni podni držači koji će omogućiti prelaz preko mosta i putničkim automobilima.

Grad Prokuplje je zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije je unazad nekoliko godina kroz projekte dobio 62.000.000 dinara za rekonstrukciju citadele, asfaltiranje parking prostora, instaliranje javne rasvete duž puta dr Aleksa Savić, kao i rekonstrukciju puta od Doma kulture do restorana Savićevac.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.