Izvor: RTS, 25.Nov.2020, 19:11

Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona "orao"

Kapetan Ana Perišić, pripadnica 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, izvela je prvi samostalni let na avionu "orao" i time postala prva žena pilot u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu.
Ana Perišić uspešno završava preobuku sa vazduhoplova "supergaleb G4" na vazduhoplov "orao". Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

"Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta", istakla je Perišićeva, koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.
Na vojnom aerodromu "Morava" u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu Ani Perišić po sletanju među prvima je čestitao i ministar odbrane Nebojša Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade. 
"Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije", istakao je Stefanović dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Ministar Stefanović je, takođe, naglasio da je danas bio u prilici i da poseti 98. vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je čuvar našeg neba.
"Nije ovo lak posao, to je posao u kome piloti i svi oni ljudi koji opslužuju sistem, da ne zaboravimo i sve tehničare i ljude koji pomažu pilotima u osposobljavanju vazduhoplova i u svakodnevnim aktivnostima, u kome moraju da prođu bezbrojne časove obuke da bi bili sposobni da upravljaju složenim sistemima i da bi mogli da budu ono što jesu – neko ko brani našu zemlju i ko je u svakom trenutku spreman da uzleti i da se bori za Srbiju", naglasio je Stefanović.
Tokom obilaska pripadnika 98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu "Morava" kod Kraljeva, kome je prisustvovao i zamenik komandanta RViPVO, brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta te jedinice pukovnik Aleksandar Milićević referisao je o nameni i zadacima jedinice, a Stefanović je obišao i nedavno nabavljene vazduhoplove koji su u sastavu te jedinice i razgovarao sa pilotima i tehničkim sastavom 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ana Perišić - prva žena pilot u istoriji vojske Srbije koja leti na avionu "Orao"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prvom samostalnom letu na avionu "Orao" kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu, saopšteno je iz kabineta ministra...Stefanović je istakao da je ponosan što je dama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Za neke buduće dane nasilja nad muškarcima: Kapetan Perišić postala prva žena koja je laširala Orla; novom ministru rekli da novi klinci nisu baš zainteresovni za poziv vojnog pilota

Izvor: TangoSix.rs, 26.Nov.2020, 08:57

Dok je ceo svet juče slavio Dan borbe protiv nasilja nad ženama Vojska Srbije i njeno ratno vazduhoplovstvo potrudili su se da naprave još jedan korak ka sposobnosti da još jedna od trenutno pet aktivnih žene pilota RV i PVO, ako joj to nekada bude naređeno, izazove nezamislivo nasilje iz obrušavanja...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.