Vežba Vojske Srbije povodom stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata

Izvor: VOA, 11.Nov.2018, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežba Vojske Srbije povodom stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata

U čast stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, Vojska Srbije izvela je združenu taktičku "Vek pobednika 1918-2018". Vežba je organizovana na 10 lokacija, u njoj je učestvovalo oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava, prenose mediji u nedelju. Vežba je počela na Pasuljarskim livadama, uz prisustvo premijerke i predsednika Srbije, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića, kao i članova Vlade i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Vežbali su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva, Rečne flotile i drugih sastava Vojske, uz upotrebu 600 borbenih sredstava i učešće 24 aviona i helikoptera. Vežba je izvedena na reci Tisi, čija je jedna obala bila zamišljena kao neprijateljska teritorija. Izveden je desant sa reke i juriš pešadijom, a dejstvovala je i podrška iz vazduha. Preko Tise je postavljen pontonski most dugačak 200 metara, preko god je prešla glavnica borebenih snaga. Tema vežbe je "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije". Centralna aktivnost je održana na Privremenom poligonu "Pešter", kao i na poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, u vojnom kompleksu "Titel", u Rejonu Zvorničkog jezera, u Privremenom vojnom kompleksu "Orešac", u Vojnom kompleksu "Međa" i na drugim lokacijama. Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da združena vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018", predstavlja ponos vojske i građana, jer je pokazala da su pripadnici Vojske Srbije spremni da se suoče sa svim izazovima.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Galerija: Vojna vežba Vojske Srbije povodom jednog veka od okončanja Prvog svetskog rata

Izvor: VOA, 11.Nov.2018

U čast stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, Vojska Srbije izvela je združenu taktičku "Vek pobednika 1918-2018". Vežba je organizovana na 10 lokacija, u njoj je učestvovalo oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.