Usvojen leks specijalis, u avgustu počinje izgradnja stanova

Izvor: RTS, 25.Maj.2018, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen leks specijalis, u avgustu počinje izgradnja stanova

Skupština Srbije usvojila je leks specijalis koji će omogućiti izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.
Do 2020. godine biće izgrađena 5.203 stana.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova, i to 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu.
Od ukupno 5.203 stana, izgradnja 1.578 stanova iz prve faze počinje krajem avgusta, najpre u Nišu ili Kraljevu.
Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe.
Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.
Izgradnja stanova u skladu sa zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlja javni interes Srbije.
Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova trebalo bi pozitivno da utiče i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.
Prethodno su poslanici usvojili i odluku o izboru članova Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu okolinu.
Poslanici su usvojili i Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.
Prema novom zakonu, umesto dosadašnjih pet šaltera, čitav postupak upisa imovine završavaće se samo na jednom mestu, kod notara, koji će dokumentaciju sa državnim institucijama obavljati u potpunosti elektronski.
Nova procedura omogućiće da se upis imovine izvrši za svega nekoliko dana, bez dodatnih troškova za građane.
Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama kojim se uređuje rad šljunkara i peskara koje trenutno posluju nelegalno i nanose veliku štetu budžetu Srbije. 
Na dnevnom redu su i predlozi zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, te izmene i dopune zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.
Među predloženim rešenjima su i izmene Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lex specialis: Od avgusta stanovi za bezbednjake

Izvor: Mondo, 25.Maj.2018

Skupština Srbije usvojila je danas leks specijalis koji će omogućiti izgradnju jeftinijih stanova za posebnu kategoriju građana - pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti...Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija..Oni će moći da kupe stanove građene po subvencionisanim cenama, ne većim...

Nastavak na Mondo...

Usvojen leks specijalis: Evo kada počinje izgradnja stanova po subvencionisanim cenama

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2018

Do 2020. godine biće izgrađena 5.203 stana..Skupština Srbije usvojila je danas leks specijalis koji će omogućiti izgardnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru...Pročitajte i:..U prvoj fazi realizacije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.