VUČIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK JUNACIMA SA KOŠARA: Brine me kako će se okončati stvari oko Ukrajine, teška zima pred nama, struje neće biti (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2022, 10:08

VUČIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK JUNACIMA SA KOŠARA: Brine me kako će se okončati stvari oko Ukrajine, teška zima pred nama, struje neće biti (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polažio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara povodom 23. godišnjice završetka te bitke između pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, na granici prema Albaniji, kada su naši vojnici uspeli da poraze teroriste takozvane OVK i spreče njihov pokušaj da, uz pomoć regularne vojske Albanije i avijacije NATO-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uđu na Kosovo i Metohiju.

Ceremonija se održala na Dedinju.

- Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbunu. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači štititi svoju zemlju i čini mi se, možda bolje nego mi, razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli svoju zemlju više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi - rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

- Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije - kaže Vučić.

Ističe da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

- Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je... Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborima. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine - rekao je predsednik.

Najavio je da će sa junacima sa Košarama razgovarati do kraja nedelje.

- Nigde se ne govori o međusobnom priznanju. Naše je da razgovaramo o stvarima koje su normalne. Kažite ako mislite da postoji bilo ko ko je sklonjen, sakriven. Mi imamo sumnje na određena mesta, to pravo tražimo za nas, i ako kažemo da mislimo da su tu zakopani Srbi da proverimo u roku od 24 sata. Znamo da moramo da živimo i radimo jedni pored drugih. Teritorijalni integritet je postao najomiljeniji upravo kod zapadnih predsednika. Sva žestina kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine mi se zalažemo za naš. Biće interesantno 23. u Briselu. Prvi put niko ne zna šta će da se desi.

Predsednik je dodao i da postoje žestoke kritike na račun Srbije povodom KiM i neuvođenja sankcija Rusiji. Onaj ko bi potcenjivao odluke Evropskog saveta ne bi bio ozbiljan i odgovoran, dodao je Vučić.

- Niko po prvi put ne zna šta će tačno da se desi. Verujem da će Ukrajina dobiti status kandidata, odnosno da će biti izgovorene divne reči na račun Ukrajine. Oko Zapadnog Balkana nisam siguran i ne verujem da će uspeti da slome Bugarsku što se tiče Severne Makedonije i Albanije. I danas očekujem žestoke kritike povodom KiM i ne uvođenja restriktivnih mera protiv Rusije. Ali, svako svoj posao, oni svoj, mi svoj.

Vučić ističe da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM. To nikoga nikada nije interesovalo i neće ih interesovati, i baviće se politikom koja njima odgovara. Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca.

- Ne očekujte da će reći drugačije i da će priznati greške. A o licemerju neću da pričam - rekao je Vučić.

- Neće biti struje u regionu ove zime. Jedino ko će sigurno imati struju su Bugari, zbog nuklearke - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je SNS jedinstven po pitanju podrške Aleksandru Šapiću, Vučić je rekao da će se to znati u petak i da ne zna odgovor na pitanje.

Kada je reč o izjavama Olafa Šolca o ulasku Zapadnog Balkana u EU, predsednik kaže da nije preoptimističan i ne bi da daje nadu tamo gde je nema. Evroskepticizam, dodaje, raste iz dana u dan.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Moramo da postavimo stvari racionalno. Ne možemo bez Evrope i njenih investicija. Nismo srećni zbog njihovih izjava i stavova povodom Kosova i naše politike, ali racionalno mora da prevlada emocionalno. Imamo politiku koja ima legitimitet - rekao je predsednik.

Podseća da zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost opstaju uprkos svim pritiscima. Ističe da bi svi hteli da smo njhova produžena ruka, a ne da vodimo svoju politiku.

- Naše je da čuvamo svoju zemlju, da radimo, da se pripremimo za zimu. Čekaju nas radni jul i avgust, pa se nadam da ćemo imati šansu da prezimimo pristojno - rekao je Vučić.

Komemorativna akademija povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama, jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga, održana je sinoć u Beogradu intoniranjem državne himne, a skupu prisustvuje i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Pored boraca - učesnika bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, između ostalih, prisustvuju i ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca.

Ta bitka zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

Ta bitka zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

Drugi ešalon činila je "atlantska brigada" dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci, pripadnici Legije stranca.

Imali su, između ostalog, helikoptere "apače", oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Ja pitam – šta mi sada treba da učinimo, da priznamo Kosovo?

Izvor: B92, 14.Jun.2022

Beograd -- Na pitanje novinara da prokomentariše stav EU da Srbija može napredovati na putu ka članstvu ako prizna tzv. Kosovo, Vučić kaže da je to rekao i Olaf Šolc...Mi smo to primetili, iako mnogi to na našoj političkoj i javnoj sceni nisu želeli da primete. Ali, i dalje u zvaničnom pregovaračkom...

Nastavak na B92...

(UŽIVO)"HVALA VAM NA SVEMU ŠTO STE UČINILI ZA NAŠU OTADŽBINU" Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara

Izvor: Blic, 14.Jun.2022

Predsednik Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprecili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Nastavak na Blic...

"ZAJEDNO MOŽEMO SVE!" Vučić poslao SNAŽNU poruku posle polaganja venca na Spomenik junacima sa Košara (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2022

Nakon polaganja venca, predsednik se oglasio na svom instagram profilu podelivši fotografiju sa ceremonije...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je položio venac na Spomenik junacima sa Košara uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama...A post shared...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.