Svečani prijem za nagrađene vojnike na Međunarodnim vojnim igrama

Izvor: RTS, 26.Avg.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečani prijem za nagrađene vojnike na Međunarodnim vojnim igrama

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović organizovali su svečani prijem za pripadnike Vojske Srbije koji su osvojili nagrade na Međunarodnim vojnim igrama 2019. godine u Ruskoj Federaciji i Belorusiji u disciplinama "Vojni reli" i "Snajperska granica".
U ime učesnika Međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnih igara, obratio se vođa delegacije ekipe "Vojni reli" pukovnik dr Željko Ranković koji je ukazao na izazove sa kojima su se naši vozači susretali, ali i na značaj tog iskustva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Na osnovu rezultata, podelili smo treće mesto sa Belorusijom, sa vremenom tri sata, 53 minuta i 58 sekundi – ostvarivši u sekundu isti rezultat. Prosečna brzina po terenu bila je 59 kilometara na čas, ali smo videli da iza sebe možemo da ostavimo Uzbekistan, koji je prošle godine bio treći, i Belorusiju, ekipe koje imaju svoju opremu i vozila na kojima su se takmičili. Zadovoljni smo, jer iako prvi put učestvujemo uspeli smo da se popnemo na pobedničko postolje kao treće plasirani", naglasio je Ranković.
Ranković je, u ime ekipe, zahvalio ministru Vulinu, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, što su vojnim vozačima omogućili da učestvuju na tom prestižnom takmičenju, jer je to bila prilika da se odmere snage sa brojnijim armijama, ali i da se vrate puni samopouzdanja zbog saznanja da srpski vojnik ne treba da se pomakne nikome kada su veštine i znanja u pitanju.
Boje srpske zastave na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, od 3. do 17. avgusta, pripadnici Vojske Srbije branili su u tri discipline – "Tenkovski biatlon", "Vojni reli" u Ruskoj Federaciji i "Snajperska granica" u Republici Belorusiji.
Osvajanjem prvog mesta i zlatne medalje u konkurenciji mešovitih snajperskih parova sa kolegom iz Oružanih snaga Uzbekistana, najbolji rezultat ostvario je desetar Ivan Obrenović, pripadnik Specijalne brigade Vojske Srbije.
Vest o njegovom uspehu brzo je stigla do Srbije, a medalju je desetaru Obrenoviću na pobedničkom postolju u Belorusiji uručio ministar Vulin. Govoreći o utiscima sa takmičenja, Obrenović ističe da mu taj uspeh mnogo znači.

"Konkurencija je bila veoma jaka, jer je reč o velikim svetskim silama, mnogoljudnijim od naše zemlje, pa imaju veće mogućnosti izbora snajperista. Izborili smo se za prvo mesto i moj timski kolega je bio na vrhunskom nivou i vrstan strelac", rekao je Obrenović i dodao da će mu iskustvo sa ovog takmičenja mnogo značiti, jer se na taj način podiže nivo osposobljenosti, ali i upoznaju druge zemlje i razmenjuju iskustva.
Značajan rezultat ostvarila je i ekipa Vojske Srbije na "Vojnom reliju", jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, podelivši treće mesto sa ekipom Belorusije, iza Kine i pobedničke Ruske Federacije. Među vozačima koji su zaslužni za ovaj rezultat je i desetar Dragan Rašković, iz kraljevačkog Bataljona za obuku saobraćajne službe.
"Kada je reč o izazovima, to su pre svega bila vozila, jer se nismo sretali sa njima ranije, a i uslovi za vožnju su nam bili novina i značajno drugačiji u odnosu na način kako mi vozimo ovde. Teren je mnogo drugačiji u odnosu na naš teren ovde. Tek nakon prve trke sagledali smo sve uslove, a kako smo koju trku posle vozili, sve nam je lakše bilo", istakao je desetar Rašković dodajući da iako nije bilo lako učešće na Međunarodnim vojnim igrama je lepo iskustvo.
Ministar Vulin i načelnik Generalštaba general Mojsilović čestitali su učesnicima ovogodišnjih Međunarodnih vojnih igara postignute uspehe.
"Želim da vam zahvalim, jer ste nam osvetlali obraz. Zahvaljujem vam, pre svega, kao ljudima, što ste nas tako reprezentovali i tako čuvali našu zastavu", poručio je Vulin, dodajući da je najvažnije to što su se svi vratili živi i zdravi i da naša ekipa nije tokom takmičenja napravila niti jedan propust.
Ministar je, takođe, dodao da je u razgovorima sa svojim kolegama, ministrima odbrane Ruske Federacije i Belorusije tokom takmičenja, o pripadnicima Vojske Srbije mogao da čuje samo reči hvale, uz ocenu da su kao stručnjaci, profesionalci, ali i kao ljudi – izvanredni.

"Srpski vojnik uvek ide na pobedu", poručio je ministar odbrane naglasivši da će Vojska Srbije nastaviti da učestvuje na Međunarodnim vojnim igrama u ovim disciplinama i naredne godine.
Međunarodne vojne igre 2019, pete po redu, održane su na 21 poligonu u 10 zemalja, uz više od 5.000 učesnika, okupljenih u 223 ekipe iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.
Današnjem prijemu u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prijem za vojnike koji su osvojili nagrade na Međunarodnim vojnim igrama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2019

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović organizovali su danas svečani prijem za pripadnike Vojske Srbije koji su osvojili nagrade na Međunarodnim vojnim igrama 2019. godine u Ruskoj Federaciji i Belorusiji u disciplinama "Vojni reli" i "Snajperska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.