Srpska koordinacija poziva na procesuiranje odgovornih za zločine u Orahovcu

Izvor: RTS, 18.Jul.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska koordinacija poziva na procesuiranje odgovornih za zločine u Orahovcu

Povodom 20 godina od zločina počinjenih nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na teritoriji opštine Orahovac na KiM, Srpska koordinacija pozvala je pravosudne vlasti Srbije da procesuiraju bivše pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske Kosova koji su, kako navode, odgovorni za te zločine.
Srpska koordinacija (Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jugoslavije) podseća da ni posle 20 godina niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi iako, kako ističe, postoje živi svedoci, žrtve među kidnapovanim Srbima.

U saopštenju se ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a zbog nečinjenja i nevršenja mandata ustanovljenog Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, kao i na odgovornost Evropske unije, odnosno EULEKS-a.
Srpska koordinacija podseća da je za vreme oružanog napada OVK na području Orahovca od 17. do 22. jula 1998. kidnapovano oko 100 i ubijeno sedam srpskih civila, te da je srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište odvedeno u logore. Grupa od 35 civila oslobođena je 22. jula 1998, dok se ostalima gubi svaki trag.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ni posle 20 godina niko nije odgovarao za zločine u Orahovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2018

Povodom 20 godina od zločina počinjenih nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na teritoriji opštine Orahovac na KiM, Srpska koordinacija pozvala je pravosudne vlasti Srbije da procesuriraju bivše pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske Kosova koji su, kako navode, odgovorni za te zločine...Srpska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.