Srpska garda u ruskoj školi „Valentina Tereškova“ povodom Dana branioca Otadžbine

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2020, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska garda u ruskoj školi „Valentina Tereškova“ povodom Dana branioca Otadžbine

Povodom praznika, Dana branioca Otadžbine, rusku školu "Valentina Tereškova" u Beogradu je posetio pripadnik Garde Vojske Srbije, kapetan Milovanović i tom prilikom održavši predavanje o istoriji i značaju Garde
- Garda Vojske Srbije postoji čitavih 190 godina. U ovu jedinicu uvek su primani samo najbolji, kako nekada, tako i danas - objasnio je Milovanović učenicima ruske škole, dodajući: - Garda danas reprezentuje i simboličnu sponu između Srbije i Rusije svojim učešćem na paradi u Moskvi povodom 70. godišnjice od Dana pobede.   Učenici ruske škole "Valentina Tereškova" će uzeti učešće u likovnom konkursu povodom 190. godišnjice od osnivanja Garde, a danas im je i zvanično uručen poziv za posetu otvorenom danu koji će se održati u kasarni "Dedinje", što je primljeno sa velikim zadovoljstvom. - Garda Vojske Srbije je ponos Srbije, a mi smo ponosni što smo mogli da ugostimo gardistu u ruskoj školi. Radujemo se poseti Gardi i to je izuzetna čast za sve nas - izjavio je generalni menadžer škole, Boško Kozarski. Informer i Ruska škola "Valentina Tereškova" pokreću projekat kojom će jedno dete imati potpuno besplatno školovanje. Reč je o kompletnom školovanju u trajanju od 11 godina, koja se odvija po istom nastavnom planu poput škola u Rusiji, nakon koga će budući maturant moći da upiše bilo koji fakultet u Rusiji, ali i bilo gde na svetu. Akcija pod nazivom "Ja, kosmonaut" osmišljena je da školuje i obuči prvog Srbina u svemiru. Ukoliko želite da učestvujete u akciji, potrebno je da na mejl konkurs@informer.rs pošaljete snimak vašeg deteta u kome objašnjava zašto želi da postane kosmonaut. Detetu koje pošalje najkreativniji snimak biće obezbeđeno besplatno školovanje u trajanju od 11 godina, a vrednost stipendije iznosi čak 42.900 evra. Ruska škola "Valentina Tereškova" je otvorena pre tri godine, a nastavni kadar čine isključivo profesori koji su diplome stekli na državnim univerzitetima u Rusiji. Generalni menadžer škole Valentina Tereškova Boško Kozarski kaže da ova ustanova u Beogradu postoji već tri godine, kao i da se nastava odvija isključivo na ruskom jeziku. - Učenike čine i deca ruskog i deca srpskog porekla. Iako smo ruska škola, tri puta nedeljno realizujemo i časove srpskog jezika kao fakultativni predmet kako bi naša deca znala i svoj jezik. Nakon 11 godina školovanja, deca se upućuju na fakultete, za koje se godišnje obezbeđuje 120 stipendija za studiranje u Rusiji - kaže Kozarski.    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.