Šojgu u sutra Srbiji, vežba Sloboda 2017 na Batajnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojgu u sutra Srbiji, vežba "Sloboda 2017" na Batajnici

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu boraviće u poseti Srbiji 20. oktobra povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i prisustvovaće prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017" na aerodromu u Batajnici.

Svečani doček Šojgua biće organizovan na aerodromu "Nikola Tesla", a potom će se u zgradi starog Generalštaba sastati sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vulinom.

Vulin i Šojgu položiće vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i na Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju, a posetiće i Hram Svetog Save, gde će razgovarati sa patrijarhom Irinejom.

Vulin: Sve spremno za vežbu "Sloboda 2017"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je sve spremno za prikaz vežbe.

On je rekao da će gosti sutra imati priliku da vide "modernu, snažnu, patriotsku, profesionalnu vojsku", koja je u stanju da svoju zemlju zaštiti.

Na manifestaciji u čast slobode, kako je naglasio, posetioci će videti više od 2.200 pripadnika Vojske Srbije, više od 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera, više od 40 projekata u naoružanju i opremi na kojima radi odbrambena industrija Srbije, modularnu pušku sa dva kalibra, nove vojnike opremljene po konceptu "1.500".

"Sve je spremno, očekujemo goste iz čitavog sveta. Bićemo u prilici da pokažemo šta je politika vojne neutralnosti na delu", rekao je ministar odbrane i dodao da će gosti biti najviši vojni zvaničnici Rusije, EU...

Posetioci će moći da vide i migovi koji stigli iz Rusije, oni će biti prikazani na pisti.

"Da biste bili vojno neutralni morate da budete vojno moćni. Ako niste u mogućnosti da čuvate svoju zemlju, svoje nebo, onda vašu vojnu neutralnost niko ne shvata ozbiljno", naglasio je on.

Sve što bude prikazano sutra u Batajnici, pojašnjava ministar Vulin, je domaća proizvodnja i domaća pamet, rad naših zavoda i instituta.

"U odbrambenu industriju se prvi put ulaže. U ovoj godini u Vojnotehnički institut uloženo je kao u tri prethodne godine", naglasio je on.

Avioni, helikopteri, oklopna vozila, više od 2000 vojnika, najmodernija vojna oprema, samo su deo onoga što će građani imati prilike da vide na paradi.

Poslednja dva dana pripadnici Vojske Srbije imali su ozbiljne pripreme za vojnu paradu. Generalna proba, kažu, protekla je bez ikakvih problema.

"Sutra oni koji budu bili sa nama videće vazduhoplovni defile i tu je najteže uskladiti brzine,njihov prolazak u identičnim intervalima kako bi pratili defile pešadijskog ešalona", kaže major Nenad Stević.

Iako su izazivali veliku pažnju javnosti, defile pešadijskog ešalona iz vazduha neće pratiti avioni tipa MIG 29 koji su nedavno stigli iz Rusije.

"Oni će biti izloženi i publika će moći da ih vidi. Mi ćemo leteti našim migovima na paradi i publici dočarati kako izgleda let u MIG-u", dodaje on.

Vrhunac vazduhoplovnog defile svakako će biti nastup ruskog avio-akrobatskog tima ,"Striži" koji je obavio neophodne pripreme na aerodromu u Batajnici.

Međutim to nije sve. Više od 2000 vojnika pokazaće svoju borbenu spremnost i to sa više od 130 borbenih vozila i više od 30 letelica. Veliku pažnju izazvaće pripadnici Vojske Srbije opremljeni po projektu 1500.

Deo programa biće posvećen i domaćoj namenskoj industriji, gde će biti predstavljena najsavremenija naoružanja iz proizvedena u našim fabrikama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sergej Šojgu sutra u Beogradu: Prisustvovaće obeležavanju Dana oslobođenja

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2017

Prisustvovaće vojnoj paradi..Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu doputovaće sutra u posetu Beogradu, gde će prisustvovati obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu...Foto: Profimedia..Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, ministar Šojgu će prisustvovati...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.