Sloboda 2019 – prikaz 100 borbenih vozila i 25 letelica

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sloboda 2019" – prikaz 100 borbenih vozila i 25 letelica

Povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019" biće održan u subotu, 19. oktobra, na Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. Planirano je učešće više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova.
Brigadni general Željko Bilić kaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS da će širokom auditorijumu biti prikazana sposobnost dela jedinica Vojske Srbije opremljenih po projektu "1500" – najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

"Prikazaćemo deo doniranih sredstava iz Ruske Federacije i naravno radi se o aerodromu, neobilazno tu je i deo vazduhoplovstva", rekao je Bilić.
Istakao je da je priprema ovakvog programa izuzetno zahtevna, da se sve mora uskladiti prema mestu i vremenu. Učestvuje preko 2.000 ljudi, preko 25 vazduhoplova i preko 100 borbenih vozila, a sve će se realizovati kroz tri celine.
"Prva celina je dinamički prikaz, gde će jedinice specijalne brigade podržane ratnim vazduhoplovstvom i protvvazduhoplovnom odbranom prikazati svoj dinamički prikaz. Tu će biti deo sekvence iz protivterorističke borbe, borbeno traganje i sapasavanje, uz zahtevanje vazduhoplovstva, upućen je zahtev i doći će do vazduhoplovno vatrene podrške sa vazduhoplovima tipa 'orao'", objasnio je Bilić.
Dodao je da će istovremeno lovačka avijacija vršiti vazdušnu borbu, odnosno zaštitu i kontrolu suvereniteta vazdušnog prostora.

Nakon toga, doći će do druge celine – defilea jedinica. "Defilei jedinica takozvani pešadijski ešalon, defilei jedinica na vozilima ili takozvani motorizovani ešalon i nazaobilazni vazduhoplovni ešalon", naglasio je Bilić.
U defileu jedinica – pešadijskom ešalonu biće i kadeti, pripadnici Vojne akademije, koji će nositi replike zastava iz Drugog svetskog rata, jedninica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, a naravno videćemo i veterane.
"Kada usledi motorizovani ešalon biće veliki broj paleta naoružanja vojne opreme naše namenske industrije – 'lazar', 'morava', 'tamnava'", dodao je Bilić.
Bilić je komandant prikaza i ističe da je to ogromna odgovornost.
"Ovo sve sigurno će proteći besprekorno, jer učestvuje veliki broj jedinica čiji je osnov obuka. Mi imamo jedinice koje su 24 časa u pripravnosti da po pozivu reaguju, a to je nemoguće bez konstantne obuke. Ono što malo usložnjava proces je angažovanje jedinica van ovoga, imaćemo i sredstva iz namenske insutrije u prikazu, imaćemo više rodova Vojske Srbije i treba to sve uskladiti", objansio je Bilić.
Dodao je i da je njemu kao pilotu kokpit mesto gde se najudobnije oseća, ali da dolaze mlade snage.
Pozvao je građane da dođu 19. oktobra u 12 časova na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i prisustvuju vežbi "Sloboda 2019". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.