Prikaz Vojske Srbije; Umećemo sami da sačuvamo svoju zemlju, nebo i ljude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikaz Vojske Srbije; Umećemo sami da sačuvamo svoju zemlju, nebo i ljude

Na batajničkom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" završen je prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", uz poruku predsednika Aleksandra Vučića, da će Srbija umeti sama da sačuva svoje nebo, zemlju i ljude.

Prikaz je održan u čast 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji tim povodom danas boravi u poseti Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na kraju programa, predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pripadnicima Vojske Srbije, građanima i gostima Dan oslobođenja Beograda od fašista i ocenio prikaz sa "vrlo dobro".

Zahvalio se svim oficirima, podoficirima i vojnicima na svemu što čine za svoju zemlju.

"Hoću da vam čestitam Dan oslobođenja Beograda od fašista. Da uvek štitimo slobodu, tradiciju i posebno, vama, dragi veterani, koji ste i danas u stroju i koji ste pre 20 godina branili Srbiju - veliko hvala za sve što ste učinili za otadžbinu", rekao je Vučić.

On je, takođe, zahvalio Rusiji na pomoći u vojnoj sferi.

"Hvala vam, dragi prijatelji, za ovo oružje koje svakog dana imamo sve više i sve je savremenije", rekao je Vučić.

On je istakao da Vojska Srbije svaki dan ima sve više i sve modernije oruđe i oružje, te da će Srbija nastaviti da štiti slobodarsku tradiciju.

"Umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoje zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija", poručio je predsednik Vučić.

Posle intoniranja himne Srbije, prikaz je počeo. Na "Slobodi 2019" je prikazana sposobnost Vojske Srbije da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama i zaštiti bezbednost Srbije.

Prikaz je sadržao dve celine - dinamički deo i defile jedinica.

U dinamičkom delu prikaza  predstavljene su sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu "1500 +" i doniranim sredstvima iz RF, kao i sposobnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Nakon dinamičkog dela, nastupili su pešadijski i motorizovani ešelon koje je nadletao vazduhoplovni ešelon.

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.

U stroju na današnjem prikazu učestvovali su i mladi vojnici, koji su od skora na dobrovoljnom odsluženju vojnog toka, kao i veterani.

Na aerodromu su postavljena tri helikoptera Mi-17 i jedan "Erbasov" H-145M, koji su pre nekoliko dana stigli u Srbiji, ali oni ne učestvuju u samom prikazu.

Aerodrom u Batajnici nosi ime Pukovnika pilota Milenko Pavlović, koji je poginuo iznad Valjeva, 1999. godine tokom NATO agresije, a njegova porodica, takođe, danas prisustvuje prikazu "Sloboda 2019".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovako je izgledala prva parada posle oslobođenja Beograda

Izvor: RTS, 19.Okt.2019

. Povodom 75 godina od oslobođenja Beograda danas će na aerodromu u Batajnici biti održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom "Sloboda 2019". Parada u čast Beogradu nije bilo mnogo, a podsećamo vas na prvu posle oslobođenja iz 1945.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.