Skupština grada donela odluku o podizanju spomenika Vudru Vilsonu i borcima sa Košara

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština grada donela odluku o podizanju spomenika Vudru Vilsonu i borcima sa Košara

Odbornici Skupštine grada Beograda doneli su odluku o podizanju spomenika nekadašnjem američkom predsedniku Vudru Vilsonu, za šta je inicijativu podneo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina. Beograd će dobiti i spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije, koji su učestvovali u borbi na karauli Košare 1999. godine. Obrazovani su i odbori za podizanje ova dva spomenika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović rekla je da je Aleksandar Vučić u obrazloženju inicijative naveo da je predsednik Vudro Vilson bio veliki prijatelj srpskog naroda.
"Zahvaljujući predsedniku Vilsonu, srpska zastava se vijorila na Beloj kući. Podrška predsednika Vilsona nije bila samo simbolične prirode, njegovi stavovi i međunarodno zauzimanje za srpski narod bili su od velike važnosti za tada ratom razorenu Srbiju", istakla je Radulovićeva.
Lokacija koju je Vučić predložio u inicijativi ima višestruku istorijsko-kulturološku simboliku. Istoimeni bulevar Vudra Vilsona, čiji će centralni deo krasiti spomenik 28. predsedniku SAD-a, izbija u neposrednoj blizini Savskog trga, koji se pre Drugog svetskog rata zvao Vilsonov trg.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio na dugu istoriju saradnje sa SAD, na šta treba da budemo ponosni, od čega najvažnije to da smo bili saveznici u dva velika svetska rata.
"Prošlost treba da nas nauči kako da negujemo savezništvo i kako u budućnosti treba da radimo u zajedništvu sa svima na svetu. Spomenikom Vudru Vilsonu odužujemo dug naših predaka jer je bio predsednik velike zemlje koji se borio za malu Srbiju - kazao je Vesić. 
Druga odluka odnosi se na spomenik kojim se odaje počast pripadnicima Vojske i Policije Republike Srbije koji su učestvovali u herojskoj borbi na karauli Košare 1999. godine, u park šumi "Bencio Buli".
"Podizanjem spomenika odali bismo poštu i iskazali neprolaznu zahvalnost i sećanje na sve koji su nesebično rizikovali ili dali život za svoju otadžbinu. Junaci sa Košara ostavili su neizbrisiv trag u našoj istoriji i našim životima", rekla je Andrea Radulović.
Ona je dodala da bismo podizanjem spomenika herojima sa Košara jednim malim delom rekli veliko hvala za sve što su učinili za Srbiju, slobodu i ljubav prema otadžbini.
Sednici su prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.