“Šabla-2019“: Srpske rakete pogodile i uništile sve lansirane mete, prva žena izvršila gađanje Strelom-2M

Izvor: TangoSix.rs, 14.Jun.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Šabla-2019“: Srpske rakete pogodile i uništile sve lansirane mete, prva žena izvršila gađanje Strelom-2M

Uspešnim gađanjem ciljeva u vazdušnom prostoru na bugarskom vojnom poligonu ‘’Šabla’’, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije juče su završili peto zajedničko gađanje sa oružanim snagama Bugarske a ove godine njima su se pridružili pripadnici američke vojske.
Ukupno je na vežbi učestvovalo oko 1400 vojnika od kojih oko 130 iz Srbije a cilj gađanja bio je, što se tiče Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Srbije, podizanje nivoa sposobnosti jedinica za zaštitu vazdušnog prostora. Rukovodilac vežbe ‘’Šabla-2019’’ bio je brigadni general bugarske armije Petu Mirčev a njegov zamenik brigadni generak Aleksandar Bjelić.
Poslednji dogovor pred bojevo gađanje, raketni sistemi i posade su spremne / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Domaćini su juče tim povodom organizovali dan visokih zvanica kome su na poziv bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova prisustvovali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović.
Dejstvo raketnog sistema Osa-AKM PVO Kopnene vojske Bugarske / Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske Pripadnici bugarske vojske gađali su topovima ZU-23-2 kalibra 23 mm / Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske Bugarski artiljerci u akciji, samohodne haubice 2S1 “Gvozdika“ / Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske Pripadnici bugarske armije izvršili su gađanja iz raketnih sistema PVO Strela-2M, Osa-AKM, S-125 ‘’Neva’’, 2K12 ‘’Kub’’, S-300, protivavionskih topova ZU-23-2, raketnog sistema zemlja-zemlja 9K79 ‘’Točka’’, samohodnih haubica 2S1 ‘’Gvozdika’’, haubica M-30, raketama vazduh-vazduh R-60MK i R-73E sa lovaca MiG-29, nevođenim raketnim zrnima S-5 sa jurišnih aviona Su-25 i jurišnih helikoptera Mi-24 a oba tipa vazduhoplova su po ciljevima na moru dejstvovala i mitraljezima i topovima.
Posada PVO Vojske Srbije lansira srpsku raketu sistema 2K12 Kub bugarske armije / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Dobro poznata raketa sistema S-125 “Neva“ / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Naša vojska od 2004. godine nije imala bojevo gađanje sistemom Strela-2M / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Raketni sistem Avenger američke armije / Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske Nevođene aerobalističke mete MAB-766 / Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske Srpski raketaši izvršili su bojeva dejstva raketnim sistemima Strela-2M, S-125 ‘’Neva’’, 2K12 ‘’Kub’’ a piloti lovci su u MiG-ovima 29 na ciljeve u vazduhu lansirali rakete vazduh-vazduh R-60MK i R-73E. Pripadnici američke vojske (US Army) imali su gađanje iz raketnog sistema PVO Avenger. Gađane su između ostalih, padobranske mete SPM-100, radio-upravljive mete RUM-1, nevođene aerobalističkke mete MAB-766 raketnog sistema S-75M ‘’Volhov’’.
“Cilj postignut u potpunosti, sve mete uništene“ / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije O rezultatima pokazanim na jučerašnjem gađanju govorio je komandant RV i PVO general-major Duško Žarković koji je istakao da lovačka avijacija i raketne jedinice za PVD pokazuju odličnu osposobljenost posada i posluga.
– Meni je zaista bilo zadovoljstvo da prisustvujem ovom gađanju, jer je cilj postignut u potpunosi i sve mete predviđene za uništenje su uništene. Još jednom smo pokazali ispravnost naše obuke na zemlji kako bismo pokazali što bolje rezultate – naglasio je general Žarković.
Drugo gađanje pilota srpskih lovaca MiG-29 na poligonu “Šabla“. Ciljevi u vazduhu prvi put su nakon dužeg vremena raketirani i raketama vazduh-vazduh R-73E / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Bugarski MiG-29A i srpski MiG-29UB u zajedničkom letu / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Komandant RV i PVO osvrnuo se i na učešće srpske lovačke avijacije na ovoj vežbi 2011. godine i istakao da smo i tada imali uvežbane pilote aviona MiG-29 ali da ove godine u gađanju učestvuje značajno veći broj pilota i aviona, što znači da imamo veći broj aviona na kojima se ostvaruje nalet i time nivo naleta po pilotu.
– Izuzetno je značajno da što više pilota ima prelet gde ostvaruje vatreno dejstvo, to je najviši nivo obuke i posle ovoga vi ste spremni da izvršavate borbene zadatke – istakao je prvi čovek RV i PVO.
Pripadnici Vojske Srbije vrše praćenje situacije u vazdušnom prostoru / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Da je ovogodišnje gađanje jedinica Vojske Srbije bilo izuzetno, istakao je i komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković koji je na ovoj vežbi imao ulogu pomoćnika rukovodioca gađanja za raketne jedinice za PVD.
– Posle 15 godina, poslužioci na sistemu Strela-2M izvršili su uspešno gađanje, lovačka avijacija drugi put na ovom poligonu posle 2011. godine izvela je izuzetno gađanje. Mi ‘’raketaši’’ praktično svake druge dolazimo, a ovo je peto gađanje. Iz mog ugla, mislim da je bilo vrlo dobro i odlično i za svaku pohvalu – ocenio je general Janković.
Na neke od meta lansirano je više od jedne rakete / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Kada je u pitanju uspešnost gađanja, general Janković je istakao da su sve mete koje su bile lansirane pogođene i uništene, četiri padobranske i jedna radio-upravljiva meta RUM kao i tri padobranske mete lansirane za lovačku avijaciju.
– Bojno gađanje je kruna svake obuke i ono ima specifičnu težinu, jer se raketaš postaje tek po izvršenom bojevom gađanju – istakao je general Janković koji je dodao da se u ovako složenim situacijama gađanja ljudi očeliče i vrate kompletni i iskusniji s više znanja.
Nakon 15 godina pripadnici VS izvesli su gađanje raketnim sistemom Strela-2M / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Direktan pogodak rakete sistema Strela-2M / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Na ovogodišnjoj vežbi na Šabli gađanje raketnim sistemom Strela-2M izvela je i prva žena iz Vojske Srbije. Komandir raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RV i PVO potporučnik Hristina Filipović ostvarila je odličen rezultat i direktan pogodak.
– Učestvovala sam u bojevom gađanju prenosnim raketnim sistemom za PVD Strela-2M a zadatak je bio gađanje pokretnih ciljeva. Imala sam čast da prva otvorim bojevo gađanje – naglasila je potporučnik Filipović.
Ona je govoreći o značaju iskustva učešća na ovom gađanju istakla da je to bila prilika da primeni svoje znanje koje je stekla tokom školovanja.

 

The post “Šabla-2019“: Srpske rakete pogodile i uništile sve lansirane mete, prva žena izvršila gađanje Strelom-2M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.