Šabić podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Ministarstva odbrane

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Ministarstva odbrane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Ministarstva odbrane jer je bez zakonskog osnova medijima i drugim osobama u zemlji i inostranstvu dostavio podatke o ličnosti majora D. R. i bivšeg majora Vojske Srbije D.G.

Kako se navodi, medijima su dostavljeni podaci iz kadrovskog informacionog sistema Ministarstva odbrane i profesionalnih personalnih dosijea.

Poverenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu jer je u postupku nadzora utvrdio da je došlo do nezakonite obrade ličnih podataka, uključujući i naročito osetljive, koje ministarstvo u redovnim prilikama tretira kao "tajne".

Kako se dodaje, Šabić je nakon sprovedenog postupka nadzora uputio ministarstvu upozorenje, nakon čega je ministarstvo obavestilo poverenika o nizu mera koje će tim povodom preduzeti, što poverenik ocenjuje kao dobro i pozitivno. Međutim, navodi poverenik, izostala je mera odgovornosti, iako je u upozorenju ukazano da je prekršeno nekoliko zakona i izvršeno krivično delo.

"Poverenik, ne samo povodom konkretnog slučaja, već generalno, upozorava da je nezakonita obrada podataka o ličnosti iz baza podataka koje po zakonu i u svrhe utvrđene zakonom vode organi vlasti, u svrhu javnog razračunavanja sa kritičarima ili neistomišljenicima, poprimila krajnje zabrinjavajuće razmere", naveo je poverenik.

Posebno brine, upozorava poverenik, što i u situacijama kada je sumnja da je izvršeno krivično delo više nego očigledna, izostaje reakcija nadležnih, pre svega tužilaštva.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.