Sa novih 6 migova Srbija postaje VELESILA: Kompletirana vojna eskadrila i ojačane prijateljske veze sa Rusijom

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Dec.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa novih 6 migova Srbija postaje VELESILA: Kompletirana vojna eskadrila i ojačane prijateljske veze sa Rusijom

Avione u suštini dobijamo besplatno s tim što ćemo platiti njihovu modernizaciju

Gostujući u emisiji "Priča o nama" televizije Banat vojno-politički komentator Miroslav Lazanskiobjasnio je da je sa šest Migova 29, čiju je kupovinu u Rusiji dogovorio predsednik Vučić i 10 Migova koje već imamo, Srbija kompletirala svoju vojnu eskadrilu.

Pročitajte i:

- Vojska Srbije sa ovih 6 Migova i 10 Migova 29 koje već ima, imaće kompletnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << eskadrilu. Imaćemo Migova kao bivša SFRJ 1987. godine. Tako ćemo uspeti da sačuvamo lovačku avijaciju koja je bila pred umiranjem. To će biti eskadrila na nivou modernizacije 4 - ističe Lazanski.

Upitan da li zna koliko će Srbija platiti Belorusiji vojne avione, vojnopolitički komentator lista Politika objašnjava.

- Mislim da avione u suštini dobijamo besplatno s tim što ćemo platiti njihovu modernizaciju. Pitanje je i ko će modernizovati protiv-raketni sistem S 300, Rusija ili Belorusija, sve zavisi u kojoj ga verziji kupujemo. Inače, detalji vojno-tehničkog sporazuma svuda u svetu su tajna, niko ih ne objavljuje. Samo mi ovde u Srbiji očekujemo da znamo sve detalje. Za svaku zemlju formira se drugačija cena.

Da li cenu određuje stepen prijateljstva sa Rusijom?

- Da, stepen prijateljstva, stepen političkih odnosa i stepen ličnih veza između predsednika država. A Rusi uvek vode računa i o platežnoj moći država. Sigurno nije ista cena za Srbiju i za Kazahstan koji ima naftu i zlato. Zato je vrlo nezahvalno govoriti o ceni. Mi naoružanje zapravo kupujemo od Belorusije ali uz saglasnost proizvođača, a to je Ruska federacija. Ugovorima je strogo definisano da se naoružanje ne može prodati trećoj strani bez saglasnosti Rusije. To je uobičajena klauzula jer danas Mađarska i Poljska, na primer, ne mogu da prodaju ni jedan komad oružja proizvedenog u Rusiji, dok se Moskva ne saglasi - rekao je Lazanski.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Lazanski: Srbija je sa novim migovima kompletirala vojnu eskadrilu

Izvor: Blic, 29.Dec.2017, 13:09

Gostujući u emisiji "Priča o nama" televizije Banat vojno-politički komentator Miroslav Lazanski objasnio je da je sa šest "migova 29", čiju je kupovinu u Rusiji dogovorio predsednik Aleksandar Vučić i 10 "migova" koje već imamo, Srbija kompletirala svoju vojnu eskadrilu...- Vojska Srbije sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.