SUPERVOJNICI, AKROBACIJE, NAJMODERNIJE ORUŽJE Ovako će izgledati smotra SLOBODA 2017 u Batajnici, a evo šta ćemo sve videti PO PRVI PUT

Izvor: Blic, 19.Okt.2017, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUPERVOJNICI, AKROBACIJE, NAJMODERNIJE ORUŽJE Ovako će izgledati smotra "SLOBODA 2017" u Batajnici, a evo šta ćemo sve videti PO PRVI PUT

Hiljade vojnika, više od stotinu vojnih vozila, avioni, helikopteri i najmodernija oprema samo su deo onoga što će građani Srbije moći da vide u petak, 20. oktobra na Dan oslobođenja Beograda, na vojnom aerodromu u Batajnici.

Međutim, to nije sve, jer će tog dana zapravo biti održana mini-parada, na kojoj će pripadnici Vojske Srbije demonstrirati svoju borbenu spremnost i gotovost, što na kopnu što u vazduhu, a svečanosti će doprineti i avio-akrobatski tim vazduhoplovstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusije "Striži", koji je već stigao u Srbiju.

Kako za "Blic" kažu u Ministarstvu odbrane, u Prikazu dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017", učestvovaće 2.200 vojnika, 130 vojnih vozila i 30 vazduhoplovnih vozila (avioni i helikopteri).

- Pred javnošću će se prvi put naći 1.500 vojnika opremljenih po konceptu "1.500". Reč je o najobučenijim vojnicima, sa najmodernijom opremom, od izviđačke, preko zaštitne, do komunikacione, sa najmodernijim naoružanjem - kaže za "Blic" pukovnik Mihailo Zogović, iz rukovodstva Prikaza.

Podsetimo, vojnici opremljeni po ovom konceptu dolaze iz različitih jedinica vojske - specijalne brigade, kopnene vojske, bataljona vojne policije specijalne namene, Garde i to su snage za hitno reagovanje.

Prema Zogovićevim rečima, građani Srbije će prvi put moći da vide avione MIG 29 iz Ruske Federacije, koji su u Srbiju stigli pre petnaestak dana.

U letačkom delu programa učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a završetak će obeležiti nastup ruske akro-grupe "Striži".

- Oni će nastupiti sa šest MIG-ova 29, i po prvi put van Rusije izvesti atraktivan, poseban letački program - objašnjava Zogović.

Pored toga, u Batajnici će biti izloženo i 40 proizvoda naoružanja i vojne opreme, od oružja, municije, raketa, kao i najsavremenija oklopna vozila "Nora", "Lazar"... Deo izložbe biće posvećen i razvoju odbrambene industrije.

Na ovoj svečanoj vojnoj smotri prisustvovaće i najviše državno rukovodstvo Srbije, a dolazak je potvrdio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Program počinje u podne, ali je savet građanima da najkasnije do 11 sati stignu na batajnički aerodrom. Takođe, sugestija je da bi najbolje bilo koristiti gradski prevoz do Batajnice, jer parking nije obezbeđen. Inače, kapije Aerodroma "Batajnica" će za građane biti otvorene od devet sati ujutro, pa oni koji žele da zauzmu bolja mesta, mogu doći ranije.

- Pozivam građane Srbije da dođu u Batajnicu i da sa svojom vojskom proslave Dan oslobođenja Beograda. Imaće mnogo razloga da budu ponosni na svoju vojsku koja je uvek uz njih - rekao je Zogović.

(Lana Gedošević)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.