STIŽU PLAVE KOVERTE Vulin: Poziv za vojnu obuku dobiće 600 muškaraca, JA SAM SE DOBROVOLJNO PRIJAVIO

Izvor: Press, 04.Mar.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŽU PLAVE KOVERTE Vulin: Poziv za vojnu obuku dobiće 600 muškaraca, JA SAM SE DOBROVOLJNO PRIJAVIO

Poziv za vojnu obuku u rezervnom sastavu ove godine dobiće 600 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i naveo da se i sam dobrovoljno prijavio.
Foto:Blic
Vulin je rekao da država, zahvaljujući politici vlade Aleksandra Vučića, konačno imamo dovoljno novca da može da pokrene rezervni sastav Vojske Srbije i da od ukidanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << obaveznog vojnog roka do danas, više od 200.000 muškaraca nije prošlo nikakav vid vojne obuke.
''Više od 200.000 zdravih i sposobnih muškaraca ne zna apsolutno ništa o odbrani svoje zemlje'', rekao je Vulin gostujući u dnevniku RTS.

Na pitanje kako će izgledati obuke, ministar je naveo da su slične obuke započete prošle godine i da su dale pozitivne rezultate, a da je ove godine predviđeno da 600 muškaraca starijih od 30 godina, koji nisu služili vojsku ili su odslužili u civilu, prođe specijalističke obuke i upozna se sa svim vidovima odbrane zemlje.
Vulin je primetio da ovaj potez pojedinci napadaju i kažu da će se odseliti u Švajcarsku ako budu dobili poziv za obuku i istakao da je Srbija upravo preuzela švajcarski model.
''Tamo svaki vojno sposobni muškaraca provede bar 15 dana na vojnoj obuci. Nikome ne smeta obavezno služenje vojnog roka u Grčkoj i Austriji ili uvođenje vojne obuke u osnovne škole u Mađarskoj. Ali, za Srbiju je previše 15 dana, a posebno za one koji bi tenkovima u Prizren, a mnogo im 15 dana da se pripreme da služe svojoj zemlji'', rekao je Vulin.
 



Upitan šta je sa rezervistima koji se budu pozvali na prigovor savesti, ministar je naveo da će oni biti raspoređeni u jedinice civilne zaštite gde će proći odgovorajuću obuku.
Vulin je naglasio da je kazna za neodazivanje pozivu 50.000 dinara, kao i da svako ko je sprečen da se odazove pozivu na obuku, treba o tome da na vreme obavesti vojnu službu.
Ministar je rekao da će i sam biti jedan od rezervista, budući da se dobrovoljno prijavio na obuku.
''Od sutra treba da prođem određene preglede. Svi mi koji nismo služili vojsku, sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja'', poručio je Vulin.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.