SAD besne, spremaju nove akcije protiv Prištine?

Izvor: B92, 18.Feb.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD "besne", spremaju nove akcije protiv Prištine?

Beograd -- SAD su spremne na "ekstremne" poteze jer Priština i dalje odbija da povuče takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, piše "Blic".

Ti potezi bi, prema pisanju listra, trebalo da udare direktno na političke lidere i njihove glavne projekte.

Sagovornik lista iz kosovske skupštine navodi da SAD ne žele da posledice tih akcija trpe građani, zbog čega bi one mogle da budu usmerene na kosovsku vojsku, uskraćivanje novca za izgradnju institucija i odbijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gostoprimstva kosovskim liderima.

"SAD otvoreno insistiraju na tome da se dijalog odblokira, ali ne žele da sankcije budu usmerene prema narodu. Za sada je izvesno da bi mogli da povuku poteze prema Kosovskim bezbednosnim snagama, i u vidu oprema koja je dogovorena da bude isporučena, a reč je o oklopnim vozilima, ali i kroz kontakte sa najvišim zvaničnicima u KBS. To ih najviše boli. Druga linija pritiska je novac koji Priština dobija od SAD za potrebe izgradnje demokratskih institucija", navodi izvor lista.

Zbog odbijanja da ukinu takse, Bela kuća je na adrese Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija poslala preteće pismo u kome ne kriju nezadovoljstvo i nevericu prema potezima Prištine.

Politička analitičarka i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja i da Vašington "neće odmah krenuti s najtežim oružjem" kako bi izdejstvovao da Priština povuče tarife.

"Otkazivanje posete obeležavanju nezavisnosti Kosova komandanta Nacionalne garde Ajove general-major Timotija Ora, ogromna je poruka", kaže Milićeva. Ona kao slične poruke navodi i odbijanje zahteva za vizu Ramuša Haradinaja, kao i oštro pismo koje je Priština dobila od američke administracije.

"Uvođenje taksi bio je očajnički potez, donet u frustraciji jer nisu primljeni u Interpol, a namera je bila da se njime opravdaju svom biračkom telu", ocenjuje Milićeva.

Ona ističe, govoreći o odnosu Amerike prema Kosovu, da se diplomatski stavovi zasnivaju na činjenicama, a kada se promene činjenice, mogu se promeniti i stavovi.

"Republika Srbija to bolje shvata od Prištine, jer nema mnogo mera kojima može da uzvrati, osim strpljenjem i dokazivanjem da je pouzdan partner, a da je Kosovo nepouzdan partner", rekla je Milićeva.

Posledica zvaničnih zastoja u saradnji, birokratskih, između SAD i Kosova, jeste da su kosovskim službenicima sada uskraćeni razni treninzi, obuke, zajedničke vežbe koje finansira americča administracija, te se ta posledica ogleda u - direktnom udaru na džep tih ljudi.

Upitana da li će SAD učiniti nešto konkretnije i povući potez koji će biti jasnija i vidljivija poruka Prištini, Milićeva kaže da i SAD ima svoje izazove sa kojima se susreće. "Baš je sada Angela Merkel u Minhenu na konferenciji o bezbednosti kritikovala Trampa. Ovo što smo do sada videli kao formalne mere nije mala stvar. Ako u Prištini ima neko pametan, i njima je to jasno. Ja se pitam gde je kritička javnost, politički analitičari Kosova, da ukažu na to", rekla je ona i dodala da je Tači usamljen u pokušajima da poruči da Kosovo mora da ispuni očekivanja predsednika Trampa.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, upitan o narednim potezima američke administracije, rekao je za "Blic" da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali da može da kaže da će nastaviti napore da se ukinu takse i vrati za pregovarački sto.

"I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji ce uspostaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj", rekao je Skot. On je dodao da će se na taj način izgraditi jači i stabilniji balkanski region, što je u interesu i Beograda i Prištine, kao i SAD.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.